Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU izbori

Pogledajte što su izborni kandidati govorili u Europarlamentu

Europromatrači (1)
Foto: Screenshot/YouTube
1/5
12.04.2013.
u 14:00

Večernji list pretražio je sve zapisnike sa sjednica raznih odbora EP-a te u videoarhivi pronašao snimke sudjelovanja hrvatskih europromatrača koji se na nedjeljnim izborima nadaju postati europarlamentarcima

U kampanji za prve hrvatske izbore za Europski parlament mnogi kandidati obećavaju što će raditi u Strasbourgu i Bruxellesu, ali neki od kandidata, koji su u proteklih godinu dana radili kao hrvatski promatrači u EP-u, mogu govoriti ne samo o tome što će, nego i što već jesu ondje radili.

Večernji list pretražio je sve zapisnike sa sjednica raznih odbora EP-a te u videoarhivi pronašao snimke sudjelovanja hrvatskih europromatrača koji se na nedjeljnim izborima nadaju postati europarlamentarcima. 

Borzan i Grubišić nikada nisu govorili

Na prvoj snimci ispod teksta Tonino Picula, nositelj liste SDP-a na nedjeljnim europskim izborima, sudjeluje u raspravi o političkoj situaciji u Srbiji nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora. Rasprava se vodila 18. lipnja 2012. na sjednici Odbora za vanjsku politiku.

– EU mora ostaviti svoja vrata otvorenima za Srbiju i druge zemlje Balkana. Ali ne smije dozvoliti da duhovi prošlosti prođu kroz ta vrata – rekao je Picula i dodao kako je Hrvatskoj u interesu da Beograd napreduje na svom europskom putu, ali da će provođenje reformi i odustajanje od nacionalne retorike biti glavni pokazatelj uspješnosti Srbije na tom putu. 

Europromatračica Biljana Borzan, druga na SDP-ovoj listi na izborima, nije sudjelovala u raspravama na odborima EP-a, barem ne sudeći prema zapisnicima koje smo detaljno pretražili. Pojavila se na mnogim sjednicama, ali nije se javljala za riječ.

Ni HDSSB-ov europromatrač Boro Grubišić nije dosad govorio na sjednicama odbora, iako se pojavljivao na dvadesetak sjednica odbora za poljoprivredu, odbora za okoliš, odbora za promet i sličnih.

– Pa kako se zove naša funkcija u Bruxellesu? Promatrači! Dakle, promatramo i učimo, a za sudjelovanje u raspravi uvijek ima vremena – objasnio je Boro Grubišić svoje razloge zbog kojih se dosad nije javlja za riječ na javno snimanim sjednicama u EP-u. 

Pupovac je vrlo dobar i ležeran govornik engleskog jezika

Na drugoj snimci (ispod teksta) u raspravi o Hrvatskoj na sjednici Odbora za proračunski nadzor 4. lipnja 2012. sudjeluju Tanja Vrbat (SDP), Ingrid Antičević Marinović (SDP) i Andrej Plenković (HDZ). Plenković je jedan od kandidata na nedjeljnim izborima, dok prethodne dvije govornice nisu.

Od ostalih europromatrača koji nisu kandidati na nedjeljnim europskim izborima pronašli smo još i snimku govora Milorada Pupovca na sjednici Odbora za proračun 8. svibnja 2012., kada je govorio o korištenju IPA fondova. Kako pokazuje snimka, Pupovac je vrlo dobar i ležeran govornik engleskog jezika.

– Prekogranična suradnja važna je za pomirenje među narodima. Dodatni razlog da podupremo prekograničnu suradnju u korištenju IPA fondova je činjenica da je većina pograničnih područja nerazvijena – rekao je Pupovac. 

Na još jednoj snimci, ovaj put ne sjednice europarlamentarnog odbora nego snimci televizijske emisije EP TV-a, HNS-ov europromatrač i kandidat na europskim izborima Jozo Radoš govori o odnosu EU prema Balkanu. Radoš otvoreno kaže da je EU bila nesposobna u zaustavljanju rata u Hrvatskoj i BiH.

- U Hrvatskoj smo EU doživljavali kao nemoćnu za rješavanje krize. Kad su SAD i NATO odlučili poduzeti korake, rat je bio zaustavljan. EU tada to nije mogla učiniti. Ali to je bilo na početku građenja vanjske i sigurnosne politike EU. To su bile prve negativne lekcije za EU. Nadam se da je EU danas sposobnija u rješavanju takvih situacija - rekao je Radoš u dijelu video snimke koji počinje u petnaestoj minuti.

Sve o izborima za Europski parlament pročitajte u našem specijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije