Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije bila zabranjena

Ovom se rutom kretao srušeni malezijski zrakoplov

ruta,Ukrajina,zrakoplov
Foto: Reuters Screenshot
1/5
18.07.2014.
u 15:21

Ruta su navodno ukrajinske vlasti zatvorile, ali samo za letove ispod visine od oko 9700 metara. Srušeni zrakoplov letio je na oko 10.000 metara, potvrdila je međunarodna organizacija za upravljanje zračnim prometom Eurocontrol

Boeing 777 kompanije Malaysia Airlines na letu MH 17, koji je jučer pao na teritoriju Ukrajine oko 50 kilometara od ruske granice, letio je na aktivnoj ruti kojom se svakodnevno koriste komercijalni zrakoplovi.

Nekoliko sati uoči nesreće Rusi su zatvorili četiri rute u blizini ukrajinske granice, uključujući i onu kojom se kretao srušeni zrakoplov, piše NY Times. Istraživanje letova iz Europe u Aziju pokazuje da su posljednjih tjedana neke kompanije izbjegavale ukrajinski zračni prostor, dok su se druge njime i dalje koristile.

Područje Donjecka koje drže separatističke snage posljednjih je mjeseci zabilježilo pad više vojnih zrakoplova, no ovo je prvi put da je srušen i jedan civilni.

Wired pak piše da su ukrajinske vlasti zatvorile rutu, ali samo za letove ispod visine od oko 9700 metara. Srušeni zrakoplov letio je na visini od oko 10.000 metara, potvrdila je međunarodna organizacija za upravljanje zračnim prometom Eurocontrol.

– Tim predjelom u posljednjih mjesec dana bilo je dosta letova. U trenutku pada zrakoplova kompanije Malaysia Airlines i drugi su zrakoplovi letjeli u blizini. Dva su se nalazila na otprilike 10 minuta udaljenosti od područja pada zrakoplova tako da nije istina da su svi izbjegavali letjeti u tom području – kazao je Mikael Robertson, suosnivač internetske stranice za praćenje letova Flightradar24.

>>Svijet krivi Putina: Od Kremlja zahtijevaju odgovor tko je srušio zrakoplov

>>Izbezumljena lica rodbine poginulih, sumnja se da je među poginulima 80 djece

>>Ukrajinci objavili snimku militanata. Separatisti: Srušili smo avion, ima puno leševa

Komentara 27

Avatar think pink
think pink
11:17 18.07.2014.

kako rusi mogu zatvoriti ukrajinski zračni prostor? istom "logikom" mogu zatvoriti i talijanski, američki, nepalski...

AM
alberta.mutti.5
14:09 18.07.2014.

Tko moze imati "koristi" od ove nesrece?

OL
olovka
12:00 18.07.2014.

Ovaj avion je letio nekih 200-250 km ,sjevernije od linije putnickih aviona ,zasto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije