Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Pogledajte New York "očima" Kipa slobode

Pet kamera bit će uključeno 24 sata na dan, a panoramski pogled pucat će na newyoršku luku
24. listopada 2011. u 14:19 1 komentara 201 prikaza
kip slobode
Foto: AFP/PIXSELL

Dama Sloboda dobila je visokotehnološke darove za svoj 125. rođendan. Na ogradu oko baklje koju drži visoko iznad glave bit će postavljene web-kamere pomoću kojih će znatiželjnici moći gledati newyoršku luku, pročitati što piše na ploči koju drži u drugoj ruci ili pak pogledati tko se šeta otokom ispod skuta velike dame.

Pet kamera bit će uključeno u petak, javlja Guardian, na svečanosti kojom će se obilježiti 125 godina od posvete Kipa slobode 28. listopada 1886. godine. Slavlje će trajati tjedan dana, a među događajima koji će obilježiti ovaj povijesni datum bit će i otvaranje izložbe posvećene pjesnikinji Emmi Lazarus koja je zaslužna za donošenje spomenika poznatog kao "Majka prognanika".

Kip koji je dizajnirao kipar Frederic Auguste Bartholdi bio je dar francuske vlade američkoj kao znak prijateljstva među zemljama, a posvetio ga je 22. američki predsjednik Stephen Grover Cleveland. I dok je danas poznat kao simbol slobode za milijune prognanika i izbjeglica, poznati sonet Emme Lazarus kojim dama Sloboda traži "vaše umorne, vaše siromašne, vaše brojne potlačene koji žele slobodno disati" na spomenik je dodan tek 1903. godine. Upravo taj citat bit će vidljiv pomoću novih web-kamera, kao i pogled s baklje koji je javnosti bio nedostupan od 1916. godine.

Preko kamera internetski korisnici diljem svijeta moći će birati između četiri kuta gledanja, uključujući i visokokvalitetnu polukružnu panoramu luke sa zadivljujućim pogledom na otok Ellis i Guvernerski otok. Moći će promatrati brodove koji prolaze kraj Kipa slobode ili pak pratiti izgradnju tornja slobode na mjestu nekadašnjih blizanaca Svjetskog trgovačkog centra u Donjem Manhattanu. Čak će im se pružati mogućnost i da zavire u samu baklju i pogledaju kako izgleda dok rasvjetljava noć.

Pet kamera bit će uključeno 24 sata na dan, sedam dana u tjednu.

ISTRAŽIVANJE
Zagreb nakon Bandića: Tomašević uvjerljivo vodi, ali jedno ime je pravo iznenađenje
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • Avatar Nikad robom
    Nikad robom:

    i po čemu je to neka vijest??? pa takvih kamera po zgradama ima na stotine tisuća po svijetu... internet je prepun takvih snimki... u samom new yorku ih ima na tisuće...