Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Objavljeni iznosi najveće i najmanje plaće učitelja

Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama
20. studenoga 2019. u 09:00 278 komentara 79763 prikaza
Prosvjed prosvjetara
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Opći štrajk prosvjetara trajat će dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Vladina posljednja ponuda nudi povećanje osnovice plaće za 6,12 posto u idućoj godini, izradu analize plaća u javnom sektoru u čijem su okviru i koeficijenti te sporazum o dodatku na plaću od 2 posto ako Vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima. Sindikati pak traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama.

Stipe Mamić Malo je 'bocnuo' Pomoćnik ministrice Divjak: Kad je netko član Vlade, onda mora zajednički raditi u timu

Nastavnici često pričaju o razlikama među plaćama, a portal Srednja.hr došao je do podataka kolika je najveća, a kolika najmanja plaća učitelja. Od Ministarstva su zatražili podatke.

Tako je najveća plaća ispaćena učitelju/nastavniku za rujan 2019. iznosila je 11.035,27 kn neto, a dobio ju je nastavnik savjetnik, čiji je koeficijent složenosti poslova 1,614.

Napominju kako nam, zbog zaštite osobnih podataka, iz Ministarstva nisu mogli detaljno reći o kome je točno riječ pa se ne zna gdje taj nastavnik živi i radi te koliki mu je prirez te dodaci, kao ni koliko ima djece, što mu donosi određenu poreznu olakšicu. Druga po redu najveća plaća iznosila je 10.566,27 kn, a dobio ju je također nastavnik savjetnik (koeficijent složenosti poslova 1,614).

Ivan Pokupec ŠTRAJK U ŠKOLAMA Vjeroučitelj dirnuo Hrvatsku: 'Nemate pojma što znači skrivećki davati djetetu pecivo jer je gladno'

Treću najveću plaću dobio je učitelj defektolog savjetnik (čiji je koeficijent složenosti poslova 1,676), a iznosila je 10.487,65 kn. Četvrtu najveću dobio je učitelj savjetnik (s koeficijentom 1,614), a iznosila je 10.022,34 kn. Peti po redu najplaćeniji učitelj bio je također učitelj savjetnik, a za rujan je na račun dobio 10.008,81 kn.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kažu kako je najmanja plaća isplaćena učitelju/nastavniku za rujan 2019. iznosila 5251 kn neto. Dobio ju je nastavnik bez položenog stručnog ispita (čiji je koeficijent složenosti poslova 1,124). Druga najmanja plaća iznosila je također 5251 kn, a dobio ju je učitelj bez položenog stručnog ispita (čiji je koeficijent složenosti poslova također 1,124). I treću najmanju plaću, onu u iznosu od 5266 kn, dobio je učitelj bez položenog stručnog ispita. Četvrta i peta najmanja plaća iznosile su također 5266 kn. Prvu je dobio učitelj, a drugu nastavnik, no obojica su bez položenog stručnog ispita.

Video: Ministrica Divjak o općem štrajku

Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
Zagrebački advent
Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
 • Avatar southman
  southman:

  5.250 kn netto bez položenog stručnog ispita !! Pa zar može više od toga ??

 • sicario22a:

  Treba ministrici pokazati vrata jer ona bi sjedila na dvije stolice i njoj skinuti 6 posto .

 • tico123:

  a neznam sada istinu tko laže a tko mulja neki dan mi kum kaže njegova snaha koja radi u jednoj područnoj školi sa 2 god radnog staža ima 9 000 kn ako laže nelaže meni samo kaže da njemu u ... prikaži još! kaže da njemu u MUP u je stvarno mala pčača i da nema nedjelja praznika i nočne bila i bi katastrofa.