Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKTILI TEŠKI PO 1400 KG

Koliko su moćne rakete Taurus koje su Nijemci upravo odbili poslati Ukrajini: Probijaju i armirane zidove

FILE PHOTO: German soldiers move a dummy Taurus bomb during preparations for the upcoming ILA Berlin Air Show in Schoenefeld
Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS
1/4
22.02.2024.
u 14:36

Tim raketama ukrajinska vojska mogla bi napasti ruske položaje daleko iza prve crte bojišta

U njemačkom Bundestagu odbijen je ponovno prijedlog da Njemačka u Ukrajinu pošalje svoje krstareće rakete Taurus. Na tom prijedlogu prije svega inzistiraju demokršćani koalicije CDU/CSU, ali i u drugim strankama ima onih koji nisu eksplicitno protiv. No oklijeva kancelar Olaf Scholz smatrajući kako bi to značilo prelazak crvene linije odnosno takav potez uvukao bi Njemačku u rat. Krstareće rakete Storm Shadow, odnosno SCALP, već su Ukrajini isporučile Velika Britanija i Francuska pa s te strane Scholz ne bi imao argumenata, no Taurus je bitno moćnija raketa.

Storm Shadow ima domet do 250 km dok Taurus može visokom preciznošću pogoditi mete na udaljenosti od 500 km. Tako je u njezinu dometu ne samo Krimski most već i mete duboko u Rusiji koje sada Ukrajinci napadaju tek dronovima.

– Taurus ima puno veći domet i puno je otporniji na ometanje i lažiranje GPS-a, kazao je za Deutsche Welle Thomas Wiegold, njemački stručnjak za naoružanje, tako dodatno pridonijevši višemjesečnoj raspravi o raketama Taurus u njemačkoj politici.

A podatak o dugom dometu raketa Taurus za njemačkog je kancelara dodatan razlog da nastavi kategorički odbijati slanje tog oružja u Ukrajinu jer, ako jedna od tih raketa padne u Rusiju, to bi značilo da se Njemačka izravno uključila u rat. Znamo kako su tu Rusi selektivni pa analiziraju čije se oružje koristi i pod kojim uvjetima, poput raketa iz srbijanskog Krušika koje padaju po Belgorodu, ali Rusi benevolentno tvrde kako su preprodane, no za rakete Taurus tako nešto teško bi se moglo tvrditi.

Taurus KEPD 350 nastao je suradnjom njemačkog MBDA i Saab Bofors Dynamicsa, a u proizvodnji je od 2005. godine. Raketa je namijenjena lansiranju sa zrakoplova, gdje se navodi niz zapadnih vrsta aviona. U uporabi je u vojskama Njemačke, Južne Koreje i Španjolske.

POVEZANI ČLANCI:

Naime, riječ je o jednom od najmodernijih oružja njemačke vojske. Krstareće rakete Taurus KEPD-350, duge pet metara i teške 1400 kilograma, izbacuju borbeni zrakoplovi, a one imaju mlazni pogon i samostalno pronalaze cilj na zemlji koji im je zadan. Zbog svoje brzine neprijateljski radar teško ih može otkriti. Domet im je do 500 kilometara, što znači da se zrakoplov ne mora puno približiti neprijateljima. Taurus je u stanju probiti i više zidova od armiranog betona. Prije nego što stvarna bojna glava eksplodira, druga eksplozija probija rupu u zidu bunkera. Kroz tu rupu onda ulazi 400 kilograma teški takozvani „metalni penetrator", koji senzorima ispituje koliki otpor još mora svladati. 

Tako Taurus može probiti i više katova bunkera prije nego što eksplodira bojna glava. Regulira ga više neovisnih senzora i uz pomoć videosenzora Taurus se može orijentirati. Od oko 600 raketa Taurus, koje ima Bundeswehr, između 150 i 300 je vjerojatno spremno za uporabu, ostale bi najprije morale biti pripremljene za to. Cijena je jedne rakete oko milijun eura, piše DW

– Pažljivo pregledavamo sve zahtjeve koje primimo. Ali za nas postoji princip koji dijelim s američkim predsjednikom – ne želimo da se oružje koje isporučujemo koristi za ulazak na ruske teritorije, rekao je Scholz srpnja prošle godine i do danas nije promijenio svoje mišljenje. Činjenica je da je Ukrajina raketama Storm Shadow i SCALP napravila ozbiljne uspjehe udarima na rusku vojnu infrastrukturu, ali i na crnomorske luke te brodove crnomorske flote, čemu dobrim dijelom može zahvaliti što je sada plovni put iz Odese daleko slobodniji.

Teško se može garantirati ipak da se raketama Taurus ne bi gađale mete u samoj Rusiji. Pogotovo zato jer u ovom trenutku Ukrajina ne stoji najbolje na bojnom polju, zadnja uporišna točka u Donjeckoj oblasti koja je pala ovog tjedna je mjesto Pobeda, čiji pad otvara mogućnost daljih prodora prema, recimo, Ugledaru. Ukrajinci i dalje uspješno upotrebljavaju projektile HIMARS kojima su s tri udara razbili okupljanje ruskih postrojbi kod Volnovahe, uz ozbiljne žrtve na ruskoj strani.

No, s raketama Taurus sigurno bi bilo moguće Ukrajincima učiniti više, samo gdje bi tu bila granica. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko kaže da je sada vrijeme da Njemačka konačno pošalje svoje rakete u Ukrajinu te da je to sada jedno od najvažnijih pitanja.

– Branimo svoju zemlju i za to trebamo rakete Taurus. Možemo ih koristiti za uništavanje ruske logistike – rekao je Kličko koji očekuje konačnu pozitivnu odluke njemačke vlade

– Njemačka se konačno probudila i puno nam pomaže – komentirao je upitan o Scholzovu protivljenju. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je prošlog mjeseca kako Kijev razgovara s Berlinom o dostavi tog oružja gdje je podvukao da im rakete trebaju kako bi udarili infrastrukturu na okupiranom ukrajinskom teritoriju, a ne za mete u Rusiji.

– Ne trebamo Taurus da bismo napali Moskvu – rekao je Kuleba u intervjuu njemačkim medijima. Pritisak na Scholza raste, pa i iz njegove semafor-koalicije, no još nije direktan. U posljednjem zajedničkom prijedlogu Bundestagu stranke koalicije navele su kako su nužni dodatni dalekometni oružni sustavi i streljivo, ali u tom se prijedlogu ne spominju eksplicitno rakete Taurus. Ali ugledna liberalka FDP-a Marie-Agnes Strack-Zimmermann otvoreno je i javno izrazila podršku prijedlogu koalicije CDU/CSU da se isporuče rakete Ukrajini.

VIDEO: Mladiće samo čudo spasilo: Rupa na cesti im 'progutala' auto, a onda je krenula curiti voda...

 

 

Ključne riječi

Komentara 71

FR
fritule
14:42 22.02.2024.

oporbeni prijedlog kojim se izričito predviđa isporuka taurusa je odbijen, ali uskoro bi trebao ići na glasanje prijedlog o povećanju njemačke vojne pomoći, uključivo i oružje dugog dometa, što može biti i taurus

ZA
zagabria4
18:04 22.02.2024.

Zna Švabo zašto ne šalje, jer bi mu mogla puknuti nuklearna gljiva u dvorište. Zanimljivo da u našem ratu nisi bili tako slobodoljubni, taj dvolični zapad nije nam poslao ni metka. Znači sve je to farsa na kvadrat

Avatar Heisenberg
Heisenberg
15:39 22.02.2024.

Od svega meni je najkomičnije da je naš bivši državni odvjetnik Bajić u Ukrajini gdje instruira njihovo sudište kako procesuiratu ratne zločine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije