Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Računalna simulacija

Pogledajte kojom brzinom bi se dogodila apokalipsa da svijet zahvati smrtonosan virus

apokalipsa
Foto: screenshot/youtube
1/2
14.12.2013.
u 12:15

Desni prikaz pokazuje širenje u konvencionalnoj zemljopisnoj zastupljenosti, a lijevi pokazuje istu dinamiku, ali u prikladnijem prikazu zemljopisnih položaja.

Na Youtubeu objavljena je računalna simulacija kako bi izgledalo i kojom brzinom bi svijet zahvatio smrtnosni virus koji bi se prvi put pojavio u Atlanti. Za ovaj zatsrašujući, ali zanimljiv prikaz teorijski fizičari poslužili su se prikazom svjetske mreže avio prijevoza. 

Razumijevanje ovog složenog fenomena širenja neke epidemije, poput one iz 2009. godine kada je svijet strahovao od virusa H1N1 ili globalnog širenja SARS-a 2003, polazi od odgovora na tri temeljna pitanja: Kada će epidemija stići na određeno mjesto, kojom brzinom se kreće i odakle potječe?

Desni prikaz pokazuje širenje u konvencionalnoj zemljopisnoj zastupljenosti, a lijevi pokazuje istu dinamiku, ali u prikladnijem prikazu zemljopisnih položaja.

>>U Rusiji otkriven novi soj HIV-a, širi se 'velikom brzinom'

Komentara 1

IM
Immanuell
13:17 14.12.2013.

Ajme.... Crtani film.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije