Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
učinkovitost

Pogledajte koje su bolnice najbolje i najgore u Hrvatskoj

Prava pacijenata bolnica
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/7
11.11.2014.
u 18:15

Prema zajedničkoj rang-listi svih bolnica, požeška je bolnica na vrhu, a kninska na začelju, ali bolnice treba promatrati prema kategorijama

Hrvatske su bolnice prema medicinskim ishodima oko europskog prosjeka, ali su organizacijski ispod tog prosjeka i velike su mogućnosti poboljšanja kad se budu uspoređivale, procjenjuje Tatjana Prenđa Trupec, ravnateljica HZZO-a. Nakon tri kvartala praćenja rada bolnica, HZZO je jučer predstavio prve podatke o pokazateljima kvalitete i učinkovitosti za bolničke zdravstvene ustanove. Prema zajedničkoj rang-listi bolnica, požeška bolnica je na vrhu, a kninska na začelju.

Dnevna kirurgija

Bolnice su rangirali prema “užem setu” od pet ključnih pokazatelja uspješnosti i kvalitete. Mjerila se učinkovitost pružanja zdravstvenih usluga i kvaliteta pruženih zdravstvenih usluga, i to kroz „obrtaj“ pacijenata po postelji, ukupan broj slučajeva specijalističko-konzilijarne zaštite (SKZZ) na jednog zdravstvenog radnika, opću stopu smrtnosti, postotak liječenja u dnevnoj bolnici te postotak slučajeva jednodnevne kirurgije, za što je uzet primjer operacije katarakte.

Po tih pet parametara ne bi Požega nikad bila najbolja! U nedotatku ozbiljnih analiza zamagljuje se situacija. Puno bi drugih bolnica bilo bolje u tim segmentima.  Nažalost ovo nisu pravi kriteriji, ako je ovo pravi poredak onda je to tragično za Hrvatsku.

Nikica Gabrić

Izvor za rangiranje bili su podaci dostupni iz bolničkih računa, a oni će ubuduće imati utjecaja pri ugovaranju.

– Između pet i deset posto limita realizirat će se ovisno o pokazateljima kvalitete – rekla je T. Prenđa Trupec, dodavši pritom i da će od 1. siječnja, izlaskom HZZO-a iz riznice, bolnički limiti biti između 10 i 20 posto viši od sadašnjih. Istodobno, očekuje se da će od 1. siječnja 2015. godine početi i plaćanje bolnicama nakon obavljenih usluga, a ne avansno kako je to praksa sada.

Osim prvih pet kriterija, još je 18 pokazatelja koje će HZZO ubuduće koristiti pri rangiranju bolnica i, što dosad nije bio slučaj, javno ih objavljivati na web-stranicama HZZO-a i Ministarstva zdravlja, kako je to uobičajeno u Europi. Prema riječima Dijane Cimere, pomoćnice ministra zdravlja, obveza je objavljivanja ovih podataka kako bi pacijenti vidjeli gdje je bolje liječiti pojedine zdravstvene poteškoće, ali zdravstvene vlasti očekuju i vjeruju da će sve bolničke ustanove, kada se uspoređuju pred očima javnosti, zasigurno napraviti korak dalje u poboljšavanju rada. Primjerice, velike su mogućnosti kad je u pitanju dnevna kirurgija, gdje uvelike zaostajemo za europskom praksom i tradicionalno njegujemo ležanje u bolnici. Konačna rang-lista obuhvaća bolničke ustanove različitih kategorija, što je neusporedivo. Bolju usporedbu donosi tablica s ustanovama unutar pojedinih kategorija, pa je u njoj vidljiv zasebno poredak između KBC-a i KB-a.

Akreditacija bolnica

KBC Zagreb, prema nizu indikatora, visoko je rangiran među KBC-ovima. Implementirali su novu aplikaciju za obračun usluga, pri čemu je došlo do pogrešaka u sustavu pa dio obavljenih usluga u svibnju i lipnju uopće nije dostavljen HZZO-u, što je utjecalo na pokazatelje rada – navodi dr. Zlatko Giljević, sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb. Paralelno s rangiranjem počinje i akreditacija bolnica – 6 pilot-bolnica.

>>Otkaz bivšem ravnatelju sisačke bolnice dr. Pahiću

>>Svaka druga bolnica nije osigurana od pogreške

Komentara 26

DU
Deleted user
20:22 11.11.2014.

Ova ljestvica je tolika glupost da će puno potrajati da naiđe veća. Ili neće? Požega je malena bolnica u kojoj se mnogo toga uopće ne radi jednako kao i u većini "dobro rangiranih bolnica". Najsloženiji postupci i zahvati se liječee u KBC-ima i jasno da je tamo i smrtnost veća, duže ležanje, veća gužva u ambulantama i samim time teža dostupnost. Operacija katarakte mjerilo!?!? Pa ne mogu vjerovati!?!?! Tzv. operacija katarakte je na razini rezanja madeža. Kroz maleni rezić ugura se ultrazvučna sonda koja pretvori leću u kašu i onda se ona malom sukcijom posiše. Potom se ugura nova umjetna leća. Neš' ti operacije!?!?

DO
doktorica
19:07 11.11.2014.

najteži slučajevi završavaju u Zagrebu,tako da ova usporedba ima dosta manjkavosti

NV
novo vriijeme
19:01 11.11.2014.

Ovo ocjenjivanje bi trebala raditi Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu koja je započela sa radom 2008. Tko hrani, čuva i zataškava neznanje i nerad ove agencije kroz sve ove godine, koliko li je utjecajan još Rajko Ostojić kada njegovi ljudi još sjede tamo. Svakih 2-3 tjedna po vlastitom Varginom priznanju šeta ravnateljica Agencije od kongresa do kongresa po svijetu, a alibi nalazi u sestrinskom projektiću iz fonda EU kao dokaz pameti. A koji je dokaz u Hrvatskom zdravstvu rada ove Agencije. Koliko novaca su potrošili na sebe od 2008 ? Za to vrijeme HZZO radi procjene rada bolnica . Kakav je ovo košmar u zdravstvu , tko koga tu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije