Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pogledajte kakve novosti donosi nova strategija obrazovanja

Neki od ciljeva su kvalitetno obrazovanje svima pod jednakim uvjetima jer je to jedini način za postizanje jednakosti u društvu, kaže Budak
16. rujna 2013. u 12:30 0 komentara 314 prikaza
strategija (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

U Banskim dvorima danas je predstavljena vladina Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije.

– Ova strategija za nas je jako važna stvar. Ulaganje u znanost i obrazovanje naš je prioritet – rekao je premijer Milanović u uvodnom obraćanju.

Strategiju je predstavio prof. dr. sc. Neven Budak, posebni savjetnik predsjednika Vlade za znanost.

– Strategija je prvi put temeljena na cjeloživotnom obrazovanju. Situacija se mijenja toliko brzo da se moramo brzo i prilagođavati – rekao je Budak.

Kvalitetno obrazovanje svima

Neki od ciljeva su kvalitetno obrazovanje svima pod jednakim uvjetima jer je to jedini način za postizanje jednakosti u društvu. Jedan od ciljeva odnosi se na znanost koja doprinosi boljitku društva. Moramo imati koristi od znanosti koju financiramo, kaže Budak.

Sustav cjeloživotnog obrazovanja jedan je od izlaza iz trenutačne situacije jer je potrebna dodatna edukacija nezaposlene radne snage.

– Škola mora razvijati temeljne kompetencije za cjeloživotno učenje. Kurikularna reforma predviđa da se od učenika ne traži samo "bubanje" informacija već da se u školi formiraju kritičko mišljenje, kreativnost, odgovornost....

Najavljene su i nove metode ocjenjivanja prema kojima o ocjenama učenika neće odlučivati samo profesori.

– Predlažemo da se u školu kreće šest mjeseci ranije te da osnovnoškolsko obrazovanje traje devet godina – rekao je Budak i dodao kako je strategijom predloženo licenciranje nastavnika koji to ne mogu biti ako su se prestali obrazovati izlaskom s fakulteta.

Osnovna će se škola produljiti na devet godina s ciljem povećanja razine obrazovanosti na razini obveznog obrazovanja, radi jačanja društvene kohezije, prevencije društvene isključenosti te realizacije kurikuluma koji osigurava povoljnije preduvjete za stjecanje ključnih kompetencija. Time će se naše osnovno obrazovanje strukturno uskladiti s dominantnim sustavima u Europi, navodi se u strategiji.

Bolonjski proces uveden na brzinu

Budak je istaknuo da je Bolonjski proces studiranja uveden na brzinu te nije donio željene rezultate pa su potrebne dodatne prilagodbe.

– Predlažemo da se na visoka učilišta uvede sistematizacija radnih mjesta tako da je napredovanje moguće samo ako se neko mjesto isprazni – kaže Budak.

– Strategijom se želi unaprijediti studentski standard. Subvencioniramo prehranu svima iako to nekima nije potrebno te bi taj novac trebalo preusmjeriti u subvencioniranje troškova smještaja.

– Promjene koje se predviđaju ovom strategijom ne mogu biti brze – zaključio je Budak.

Ministar Jovanović istaknuo je da je državni proračun samo jedan način ulaganja u znanost te kako se isto očekuje od gospodarskih subjekata.

– Moramo osigurati da poslodavci dobivaju kadrove sa sveučilišta koji će doprinijeti njihovu napretku – rekao je Jovanović.

Savjetnik Budak istaknuo je da bi devetogodišnje obrazovanje u praksi moglo zaživjeti 2018. godine.

>> Osnovna škola imat će devet razreda, a u prvi sa 6 godina

 

Zagreb: Dani hrvatskih tržnica
Što i od koga građani kupuju
Inspektori 'češljaju' tržnice i kreću u kontrolu OPG-ova, evo što su dosad otkrili
Dacia Duster
Pošumljavanje Dalmacije
Sađenje borova, off road vožnja i iskustvo kakvo se događa jednom u životu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.