Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osnaživanje diplomacije

Pogledajte kako izgleda službena stranica kandidatkinje za glavnu tajnicu UN-a Vesnu Pusić

Vesna Pusić
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
05.04.2016.
u 13:40

U rujnu 2015. Opća skupština UN-a usvojila je rezoluciju kojom se, među ostalim, propisuju nova pravila kandidiranja i izbora glavnog tajnika UN-a

Bivša potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova, a trenutačno potpredsjednica Sabora Vesna Pusić u sklopu kandidature za glavnu tajnicu UN-a ima novu web-stranicu. Njome se predstavlja kao kandidatkinja za mjesto glavne tajnice UN-a pa je moguće doznati podatke iz životopisa. Iako je jutros tijekom pisanja teksta javnosti bio nedostupna vizija kandidatkinje Vesne Pusić o smjeru i načinu djelovanja UN-a, u međuvremenu je dokument postavljen na web stranicu.

U dokumentu stoji da Vesna Pusić Un smatra prijeko potrebnom organizacijom, no s bitnim manama.  Osobno je,  piše, svjedočila UN-ovim mirovnim operacijama tijekom ratova u Hrvatskoj i BiH nazvavši ih "najkontroverznijim mirovnim operacijama u kojima je UN dotad sudjelovao". Piše da su građani od UN-a očekivali  mnogo više od učinjenog – očekivali su da će spriječiti teške ratne zločine i kršenje ljudskih prava, zašititi civile te izbjeglicama omogućiti povratak kući, ali i da će donijeti mir.

No, mir su donijele velike svjetske sile, a ne UN, piše Pusić, no  mirovni pregovori ne bi bili mogući bez UN-a. Upravo zato ona u dokumentu piše da želi  ojačati kvalitetu diplomacije na način da se angažiraju diplomati vrhusnkog kalibra – Sergio Vieira de Mello, Lakhdar Brahimi i  Staffan De Mistura koje je upoznala tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji, a koji sudjeluju i u rješavanju sirijske krize. Pusić bi na listi diplomata željela vidjeti više žena.

S obzirom na važnost UN-ove uloge u medijaciji, Pusić želi osnažiti i Odjel političkih poslova (Department of political affairs) i Jedinicu potpore medijaciji (Mediation support unit). Pusić smatra i da budući glavni tajnik UN-a mora biti iskren u svoje poslu i Vijeću sigurnosti jasno dati do znanja što UN može, a što ne može učiniti u rješavanju problema: prečesto, piše Pusić, UN sudjeluje u misijama u kojima je izvjesno da nije u stanju polučiti željeni rezultat. Kao primjer navodi Bosnu i Hercegovinu u kojoj je bilo 25.000 slabo naoružanih pripadnika Plavih kaciga koji nisu uspijevali održati mir usred oružanog sukoba. Takve misije odgovorne su za civilne žrtve i pad morala te diskreditiraju Ujedinjene narode. Zbog toga glavni tajnik mora biti menadžer čije djelovanje ovisi i o stručnosti njegova tima. 

 Prvi krug neformalnih razgovora službenih kandidata u Općoj skupštini UN-a održat će od 12. do 14.  travnja, a riječ je o predstavljanju članovima Opće skupštine UN-a. Razgovor sa svakim kandidatom trajat će po dva sata. Ukupno je sedam kandidata: dr. Srgjan Kerim (Makedonija), prof. dr. sc. Vesna Pusić (Hrvatska), dr. Igor Lukšić (Crna Gora), dr. Danilo Turk (Slovenija),  Irina Bokova (Bugarska), Natalia Gherman (Moldavija) i Antonio Gutteres (Portugal).

Prema Povelji UN-a glavni tajnik je glavni administrativni službenik Organizacije, ali i "simbol ideala UN-a i glasnogovornik interesa čovječanstva, posebno najsiromašnijih i najranjivijih" i obavlja zadaće koje mu povjerava Vijeće sigurnosti, Opća skupština, Gospodarsko i socijalno vijeće te druga tijela UN-a.

Svakodnevne dužnosti glavnog tajnika uključuju sudjelovanje na sjednicama tijela UN-a, konzultacije sa svjetskim liderima i vladama te putovanje diljem svijeta kako bi bio u dodiru s narodima iz zemalja članica te bio informiran o spektru tema koje dolaze na dnevni red Organizacije. Jednom godišnje podnosi izvještaj o radu te predlaže aktivnosti za iduću godinu.

Dobro je što je  na web-stranici objašnjen postupak izbora glavnog tajnika UN-a:

"Odluku o novom glavnom tajniku UN-a donosi Opća skupština na prijedlog Vijeća sigurnosti koje kandidata mora izabrati s 9 glasova "za" (od ukupno 15 članica), pri čemu "za" mora biti svih pet stalnih članica.

U rujnu 2015. Opća skupština UN-a usvojila je rezoluciju kojom se, među ostalim, propisuju nova pravila kandidiranja i izbora glavnog tajnika UN-a, a ona je dio opće reforme institucionalne strukture UN-a i rezultat je dugotrajnih rasprava u koju su prvi put bile ozbiljno uključene organizacije nevladinog sektora.

Prema rezoluciji, kandidatura odnosno izborni proces službeno počinje pismom (15. prosinca 2015.) predsjednika Opće skupštine UN-a i predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti (mjesečna rotacija) državama članicama u kojima ih pozivaju da istaknu kandidate za glavnog tajnika UN-a i pisanim putem ih o tome izvijeste. Kandidatura je službena tek kad predsjednik OS-a i predsjedavajući VS-a zaprime pismo države članice s istaknutom kandidaturom.  Zaprimljene kandidature potom se cirkuliraju svim državama članicama. 

Rezolucija prvi put ističe i određene opće kvalifikacije koje kandidati moraju imati, pri čemu su istaknuti visoki standardi sposobnosti i integriteta te predanost principima i ciljevima Opće povelje UN-a, diplomatsko iskustvo i vještine, dokazane liderske sposobnosti i iskustvo u međunarodnim odnosima. Svi službeni kandidati imat će priliku predstaviti se državama članica u neformalnim razgovorima u OS-u, a prvi krug takvih razgovora održat će se sredinom travnja."

>> Ne očekujem opstruiranje Vlade i dat ću sve od sebe da postanem nova glavna tajnica UN-a

Komentara 58

Avatar 123456
123456
11:02 05.04.2016.

Spodoba na sliki je podmukla, zločesta i pokvarena do bola!!!

BA
balic
10:52 05.04.2016.

Da bas su na tebe cekali, ajd ti u "pemziju" imas godina..

Avatar 123456
123456
10:58 05.04.2016.

Znate onu anegdotu kad su se na WC-u sreli medo i zeko, pa pita medo zeku: Zeko linjaš li se? Zeko odgovori: Ne linjam se medo. Tada medo uzme zeku i obriše si guzu. A zna li ko jeli sese ova spodoba na sliki linja? Ali ak se i ne linja (a mislim da se jaaaako linja) ja s njom nebi napravil ni to kaj je medo napčravil sa zekom! Ta mi se spodoba gadi do bola!!! Fuuuuuj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije