Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA SERIJA

Pogledajte kako izgleda nova novčanica od 5 eura

euri,novčanice (1)
Foto: ECB
1/3
02.05.2013.
u 14:52

Nova novčanica ima vodeni žig i hologram s likom Europe, djevojke iz grčke mitologije

Novčanice eura razlikuju se od drugih valuta jer na njima nisu prikazana lica, no to će se promijeniti izlaskom nove serije novčanica eura "Europa", koje će imati vodeni žig i hologram s likom istoimene djevojke iz grčke mitologije. Prva novčanica koja je doživjela promjene jest ona od 5 eura.

– Portreti su tradicionalno bili otisnuti na novčanicama diljem svijeta. Istraživanja su pokazala da ljudi lako pamte lica. Zato smo odlučili prikazati lice u drugoj seriji novčanica eura – objasnio je predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi.

Nove novčanice od 5 eura danas će biti puštene u uporabu, a stare će se i dalje moći koristiti do datuma koji će tek biti objavljen. Ostale novčanice iz nove serije bit će puštene u uporabu tijekom sljedećih nekoliko godina, od manjih prema većim vrijednostima, to jest od 10 do 500 eura.

Lik Europe nalazi se u obliku vodenog žiga na lijevoj strani aversa te kao hologram na srebrnoj traci uz desnu stranu, na kojoj je također ispisana i vrijednost novčanice. Nove novčanice također imaju sigurnosnu traku koja se vidi na svjetlosti te niz izbočina na rubovima, što bi trebalo otežati krivotvorenje čak i najmanjeg apoena.

>> Postigli dogovor: Od 2014. ECB će nadzirati banke eurozone

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije