Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tragedija

Poginuo otac četvero djece, koji je samo želio zemlju očistiti od mina

pirotehničar
Dino Stanin/PIXSELL
13.01.2010.
u 11:45

Mogao je raditi kao informatičar, ali nije želio napustiti pirotehničare, govorio je “Mama, mora to netko ukloniti, zar ćemo hodati po minama?”

Renato Polić Strinić (38), pirotehničar tvrtke Piper iz Požege i otac četvero maloljetne djece danas ujutro poginuo je između Musapstana i Murvice u predgrađu Zadra tijekom razminiravanja. Policija je dojavu o stradavanju pirotehničara dobila oko 9.40 sati i utvrdila da je poginuo na licu mjesta, nagazivši na protupješačku minu tipa PROM-1. Na mjesto tragedije odmah su došle njegove brojne kolege.

- Jutros smo zajedno doručkovali, a sada ga više nema. Osam godina je bio pirotehničar, odličan čovjek i kolega. Bio je i jedan od voditelja ovog radilišta - kažu sa suzama u očima kolege poginulog pirotehničara, koji je stradao prvog dana razminiravanja područja uz državnu cestu D8 prema Zadru.

Pirotehničari tvrtke Piper došli su na radilište u ponedjeljak, kaže Mladen Crnković, predstojnik Ureda Hrvatskog centra za razminiravanje i jučer im je bio prvi dan razminiravanja površine od preko 500.000 metara četvornih. Dodaje da su nažalost i ovu godinu započeli tragično kao i prošlu, kada je prva žrtva od mine poginula također sredinom siječnja, a lani je od mina poginulo pet osoba.

- Kažite mi da to nije istina, kažite mi da to nije istina... ponavljala je u suzama, s nevjericom odmahujući glavom majka stradalog Renata, Ankica, dok su je mnogobrojni rođaci i prijatelji pokušavali smiriti. Renato se, kaže majka Ankica, braniteljima pridružio nakon prve godine strojarskog fakulteta i s njima ostao do kraja rata.

- Iako je imao zvanje informatičara i mogao je raditi na nekom drugom, manje opasnom mjestu, nije želio napustiti pirotehničare. Nagovarala sam ga da to učini, a on bi mi tada kazao: “ Mama, mora to netko ukloniti, zar ćemo hodati po minama” Nadasve je volio ovu zemlju, plakala je njegova majka. Uz roditelje Renato je iza sebe ostavio suprugu Ružicu, te četvero malene djece Ivicu (11), Josipa (10), Luciju (7) i Martu (4).

- Tako se teško osjećam da ne znam što činiti, stalno se pitam zašto Bog mene nije uzeo umjesto njega? No, morat ćemo se svi smiriti i pomoći ovoj djeci - potresen je otac Jure. Potresen je bio i Renatov suborac iz požeške 123.brigade HV, Karlo Polić. Bio je, kaže, uz Renata, predobrog borca i prijatelja i kada je ranjen kod Gornje Šumetlice, a sada ne može vjerovati da je mrtav.

Prema riječima M. Crnkovića, predstojnika Ureda HCR-a od 1991. od mina je poginula 501 osoba, a od početka razminiravanja HCR-a, od 1998. poginulo je njih 111. Od 1998. 59 pirotehničara je stradalo od mina, a 24 su poginula. 

Komentara 12

Avatar vaksalainen
vaksalainen
18:00 13.01.2010.

meni je zao sto se ovakvi ljudi spomenu tek kada nastradaju i/ili kada se nesto lose dogodi. jer toliko je relativno nepoznatih ljudi, heroja svojih obitelji, svaki dan na poslu i trudi se osigurati normalan zivot svojima. nazalost o tomee malo znamo i citamo, vi radije birate nas informirati o tome je li nives varala muza ili on nju...

OB
-obrisani-
12:50 13.01.2010.

E moj Šariću,nije blizina Zadra već dio grada Zadra...500 metara dalje je šetnica i staza za bicikliste..jadan čovik ,,,eto nam ostavštine Srbadije...

DU
Deleted user
16:40 13.01.2010.

Divim se tim ljudima bez obzira na razloge zbog kojega rade taj iznimno opasan posao.Moje duboko saučešće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije