Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potres 29. 12. 2020.

Poginulo je 8 ljudi, ozlijeđeno 28, a šteta je procijenjena na 5,5 mlrd. eura

Petrinja: Crveni križ o donacijama nakon razornog potresa na Baniji
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
29.12.2021.
u 08:49

Hrvatska je iz Fonda solidarnosti dobila 319 milijuna euranza obnovu javne infrastrukture i zgrada oštećenih u potresu na tom području.

1. Razorni potres koji je prije godinu dana pogodio Sisačko-moslavačku županiju bio je magnitude 6,2 MW prema Richteru. Epicentar je bio u Strašniku kod Petrinje.

2. U potresu je poginulo osam osoba, od toga petero u Majskim Poljanama. U Petrinji je smrtno stradala 13-godišnja djevojčica.

Petrinja: Crveni križ o donacijama nakon razornog potresa na Baniji
1/12

3. Ozlijeđeno je 28 osoba, a još dvoje građana poginulo je u raščišćavanju ruševina.

4. Na terenu je u trenucima najveće potrebe bilo 800 vatrogasaca, 450 pripadnika HGSS-a, 590 djelatnika i volontera Hrvatskog Crvenog križa, vojska, policija, državna intervencijska postrojba, ali i 300 građevinskih stručnjaka Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo.

5. Razorni potres uzrokovao je veliku materijalnu štetu u tri županije – Sisačko-moslavačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj koju je Svjetska banka procijenila na 5,5 milijardi eura.

6. Europska komisija dodijelila je Hrvatskoj 319 milijuna eura iz Fonda solidarnosti za obnovu javne infrastrukture i zgrada oštećenih u potresu na tom području.

VIDEO: Na današnji dan prije godinu dana Baniju je pogodio razoran potres.

7. Prema podacima Stožera civilne zaštite, na području tri županije prijavljena je šteta na oko 40 tisuća objekata, od čega je oko 5 tisuća označeno kao privremeno neupotrebljivo.

8. Građani su predali zahtjeve za obnovu ili rušenje za tek četvrtinu ukupno oštećenih objekata, njih 9568.

9. Oko 450 objekata na području Banovine je srušeno jer su nakon potresa predstavljali opasnost.

10. Za nekonstrukcijsku obnovu Ministarstvo je zaprimilo oko 8100 zahtjeva, od čega su radovi dovršeni na 1108 obiteljskih kuća, dok je 470 kuća obnovljeno u sklopu samoobnove. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije