Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stravična nesreća

Poginula dva radnika Humkoma, sumnja se na trovanje klorom

poginuli radnici (1)
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
1/6
05.11.2012.
u 10:21

Josip Drašković, jedan od poginulih radnika Humkoma, nedavno je postao djed, unuka nije ni vidio...

Dvojica radnika poginula su, a treći je, zajedno s prolaznikom koji je radnicima htio pomoći, odvezen u Opću bolnicu Zabok, nakon nesreće koja se ujutro dogodila na vodocrpilištu tvornice Humkom u Kostelu, između Pregrade i Huma na Sutli. Kako doznajemo, poginuli su Dalibor Števinović i Josip Drašković, koji su radili na rutinskoj provjeri sustava za kloriranje.

Provjera sustava

Prema neslužbenim informacijama, jedan od radnika ušao je u okno u kojem se radi provjera sustava za kloriranje. Naglo mu je pozlilo i srušio se. Drugi radnik krenuo mu je pomoći, no shvatio je da mu je loše i vratio se. Dvojici radnika pokušao je pomoći njihov šef, koji je ušao u okno, no i on je ostao bez kisika i srušio se. Nesretnim radnicima upomoć je priskočio i prolaznik koji ih je čuo dok su zvali upomoć, no nažalost, za Števinovića i Draškovića bilo je prekasno.

Stradale radnike iz crpilišta su izvukli vatrogasci, koji su u okno ušli pod zaštitnom opremom. Točan uzrok trovanja još se ne zna, a na mjesto nesreće dopremljeno je vozilo s posebnim uređajem kojim bi se trebao detektirati plin zbog kojeg su radnici ostali bez kisika.

U poduzeću Humkom potreseni kolege stradalih radnika nisu željeli komentirati tragediju. Kazali su samo da ne znaju što se zbilo.

Obitelj Dalibora Števinovića, koja živi u Malom Taboru, iz razumljivih razloga nije bila u stanju razgovarati. Poginuli Josip Drašković (51) iz Lupinjaka, otac dvoje odrasle djece, baš je jučer postao djed, kazala je njegova uplakana punica Josipa Kunštek, pa je tako nakon velike sreće obitelj snašla strašna nesreća. Josipova supruga Jasna nije mogla razgovarati, bila je u prevelikom šoku i primila je injekciju za smirenje.

Stanislav Barić, prvi susjed obitelji Drašković, kaže da je prvi saznao za nesreću, i to putem Facebooka, te je tragičnu vijest priopćio obitelji.

– Bio je krasan, marljiv čovjek, spreman svakome pomoći, uvijek je rado porazgovarao. Kći mu je u rodilištu, unuk još nije ni stigao kući... – kaže Barić.

Obitelj Drašković posjetili su načelnik Zdravko Jutriša i direktor Humkoma Hrvoje Brezinščak.

Zadržani na promatranju

Ivan Firšt (49) i prolaznik koji je radnicima želio pomoći zbog problema s disanjem zadržani su u Općoj bolnici Zabok na promatranju. Kako je rekao Neven Miškulin, glasnogovornik OB Zabok, Firšt je jako psihički potresen, a obojica su pri svijesti i stabilno te se prilično dobro osjećaju.

– Još se ne zna koliko će biti zadržani, a vjerojatno će biti premješteni na intenzivnu njegu. Ne znamo još točno čime su otrovani – rekao je Miškulin. Dodao je da pacijenti o nesreći ne žele razgovarati, a tijekom dana prevezeni su u Zagreb u KB Sestara milosrdnica. Duška Leko Ujvary, zamjenica ŽDO-a, rekla je da se točan uzrok tragedije još ne zna te da se okolnosti još utvrđuju.

Komentara 9

DI
duncan_idaho
11:10 05.11.2012.

Samo u Hrvatskoj. Bave se kloriranjem a nemaju detektor klora u postrojenju za kloriranje. Bitno da su radnici prošli program protupožarne zaštite, nedaj bože da se zapali vodocrpilište. Glupa zemlja, glupi ljudi...točka

IM
imra
11:53 05.11.2012.

to će se isto dogoditi u DINI na Krku kad onih 4 tone nezbrinutog klora neki ludi radnik pusti van. a onda će biti gotova rijeka i cijeli Krk . da li je to vlast zbrinula ? Živili!

LI
liliZG
12:41 05.11.2012.

Najsmješnija izjava glasnogovornika OB Zabok kak ne znaju uzrok trovanja, a ekipa se motala oko postrojenja za kloriranje, dakle stvarno.............vjerojatno je uzrok prevelika koncentracija cvjetova ruža, ma daj.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije