Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi strateški projekt

Podzemno skladište plina u Grubišnom Polju do 2027.

Predstavljanje projekta izgradnje podzemnog skladišta plina Grubišno Polje
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
19.05.2022.
u 21:18

Iako će novo skladište plina biti znatno manjeg volumena od onog u Okolima, pridonijet će sigurnosti opskrbe

Podzemno skladište plina (PSP) Okoli u srijedu je predstavilo svoj projekt izgradnje novog skladišta plina u Grubišnom Polju koje je na listi strateških investicijskih projekata RH te je u skladu sa Strategijom energetskog razvoja RH do 2030. s pogledom na 2050.

Radovi na izgradnji budućega podzemnog skladišta plina Grubišno Polje počeli su 21. veljače ove godine. Projekt izgradnje PSP-a Grubišno Polje izvodi se u dvije glavne faze. Prvo su provedeni dodatni istražni radovi koji su uključivali ispitivanje i proizvodno opremanja bušotine, a u to je uloženo 55 milijuna kuna.

Bušotine ispitane

Bušotine Grubišno Polje 1 Zapad i 2 Zapad proizvodno su opremljene 2014. i 2015., proizvodnost bušotina ispitana je 2019. te su spremne za puštanje u proizvodnju. A prva faza ovog projekta uključuje proizvodnju, odnosno dobivanje plina iz originalnog ležišta. U tu fazu ukupno je uloženo 190 milijuna kuna. Ta 1. faza sastoji se od tri etape.

Prvu etapu čini spajanje plinske stanice na magistralni plinovod Virovitica – Kutina za što je već izdana građevinska dozvola, napravljeni su izvedbeni projekti i u tijeku je izgradnja. Druga etapa je izgradnja postrojenja za pripremu dobivenog plina za transport (plinska stanica) i spajanje postojeće bušotine Gr 1Z. I za tu etapu već je izdana građevinska dozvola, napravljeni su izvedbeni projekti i u tijeku je izgradnja.

Treća etapa znači izgradnju plinovoda i spajanje postojeće bušotine Gr 2Z na plinsku stanicu. Tu je u tijeku rješavanje imovinskopravnih odnosa na trasi plinovoda, zatim slijedi ishođenje građevinske dozvole i priprema izvedenih projekata.

Druga faza pak znači pripremu ležišta za podzemno skladište plina, a iznos te investicije je procijenjen na 250 milijuna kuna. Ta faza uključuje izradu do osam novih radnih bušotina za potrebe utiskivanja plina u podzemno skladište ili povlačenje plina iz njega te dogradnju postrojenja – plinske stanice za potrebe rada podzemnog skladišta plina

Završetak radova na izgradnji proizvodnih instalacija koji su sada u tijeku planira se za prvi kvartal 2023., a početak primarne probne eksploatacije plina iz ležišta Grubišno Polje planiran je za drugi kvartal 2023. Planirano trajanje probne eksploatacije je četiri do šest godina tijekom kojih će se prikupiti svi potrebni podaci za konačno formiranje podzemnog skladišta plina. Maksimalna dnevna proizvodnja plina za vrijeme probne eksploatacije iznosi 240.000 kubičnih metara dnevno, dok će godišnja proizvodnja plina maksimalno iznositi oko 40 milijuna m³.

Prema podacima PSP Okoli, ako proizvodni podaci potvrde mogućnost formiranja podzemnog skladišta plina, ono najranije može biti operabilno 2027./2028. s maksimalnim kapacitetom utiskivanja 70.000 m³/sat i maksimalnim kapacitetom povlačenja 100.000 m³/sat. Očekivani radni volumen tog skladišta plina je 60-100 milijuna m³ što je znatno manje nego Okoli koji imaju kapacitet od 553 milijuna m³.

Podrška u sezoni grijanja

No u PSP-u navode da bi se izgradnjom novog podzemnog skladišta plina relativno malog radnog volumena postiglo veliko povećanje ukupnih izlaznih kapaciteta iz njihova sustava skladišta plina uz poboljšanje fleksibilnosti cijelog skladišno-transportnog sustava, što bi pridonijelo povećanju sigurnosti opskrbe plinom u RH.

Glavna zadaća novog podzemnog skladišta plina bilo bi pokrivanje vršnih potreba za plinom u plinskom sustavu RH tijekom sezone grijanja, odnosno kao podrška tijekom povlačenja plina iz sezonskog skladišta plina PSP Okoli. Utiskivanje plina u ovo skladište bit će moguće kada u plinskom sustavu RH bude "viška" plina.

To znači da će vršno skladište Grubišno Polje povećati ukupnu fleksibilnost plinoopskrbnog sustava RH, posebice tijekom proljeća i jeseni kada su velike fluktuacije u potražnji za plinom na koje postojeće sezonsko skladište PSP Okoli ne može odgovarajuće odgovoriti.

– Nakon punih 35 godina od puštanja u rad skladišta u Okolima, tvrtka PSP, kao operator sustava skladišta plina, gradi drugo hrvatsko skladište plina. Danas, kada se cijeli EU, pa tako i RH bavi pitanjem osiguranja potrebnih energenata, a u uvjetima aktualne tržišne situacije potaknute slijedom događanja u posljednjih godinu-dvije, mi smo ovdje kako bismo obilježili početak izgradnje strateški važnog energetskog projekta – kazao je u srijedu u Grubišnom Polju direktor PSP-a Okoli Vlado Vlašić, predstavljajući projekt skladišta u Grubišnom Polju kojem je prisustvovao i novi ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović. 

Komentara 1

Avatar krumpirsky
krumpirsky
12:19 20.10.2022.

je malo kasno tek 2027g

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije