Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE PROPUSTIO

Podvig gruzijskog predsjednika: iz SAD-a stigao u Krakov

Saakashvili
Reuters
21.04.2010.
u 17:07

Dolazak na pogreb Lecha Kaczyńskog otkazali su Angela Merkel, Nicholas Sarkozy i Barack Obama, ali Mikheil Saakašvili nije htio propustiti posljednji oproštaj od svojeg prijatelja i u zadnji trenutak stigao je u Krakov.

Predsjedniku SAD-a možda je bilo ispod časti da se sa svojim Air Force Oneom muči po raznim zračnim lukama gdje se čas letjelo čas nije, ali gruzijski predsjednik nije mogao zaboraviti podršku koju je Lech Kaczyński pružao naporima Gruzije i Ukrajine za ulazak u NATO i EU, i nije htio propustiti oproštaj od osvjedočenog prijatelja svoje zemlje.

Kako se zatekao u službenom posjetu SAD-u kad je islandski vulkan Eyjafjallajökull počeo bljuvati pepeo prizemljivši većinu letova iznad Europe, do Krakova je stigao odletjevši u Portugal pa iz Portugala u Italiju, iz Italije u Tursku, iz Turske u Bugarsku, iz Bugarske u Rumunjsku te iz Rumunjske konačno u Poljsku. Svaki put je morao iznova čekati odobrenje za polijetanje i za niski let ispod oblaka pepela, ali je sve izdržao i nije se predavao u namjeri da stigne na komemoraciju u Krakovu. Na misu u katedrali nije stigao, ali je tamo bila njegova supruga, koja je također u zadnji trenutak, nakon 13-satne vožnje automobilom iz Bruxellesa, stigla u Poljsku.

Ravno iz zrakoplova Saakašvili je izjurio na ulice Krakova i u zadnji trenetak priključio se pogrebnoj povorci te tako odao počast svom prijatelju. Zbog zalaganja za Gruziju imenom pokojnog bit će nazvana i jedna ulica u Tbilisiju, ali još više od te počasti Poljaci će pamtiti da je predsjednik Gruzije u nemogućim uvjetima i pod blokadom letenja ipak stigao na posljednji ispraćaj.

Brojni Poljaci u povodu Saakašvilijeva dolaska citiraju staru poljsku poslovicu: "Kad si u nevolji, onda ćeš doznati tko su ti pravi prijatelji". Predsjednik i prva dama tako su zacementirali prijateljstvo Poljske i Gruzije, pokazavši se ažurnijima od mnogih političara iz velikih sila kojima se nije dalo na tako naporan put da bi sudjelovali u oproštaju od predsjednika jedne velikom tragedijom pogođene države.

Komentara 19

udari_šefa
18:33 21.04.2010.

agramer198 šta mi kaj znači? kažem da su mogli poslati predsjednika na sprovod ako su već mogli bebića dovuć iz japana jesi ti čorav ili neznaš čitat

AG
Agramer198
18:55 21.04.2010.

hahahaha si malo živčan uz činjenicu kaj si i nepismen? Al dobro, bolje se ne svađati sa budalom.

udari_šefa
18:17 21.04.2010.

bitno da smo našeg bebića iu Japana dovezli, pri tome organizirali čudo jedno od puta (a izlazak iz krize ne bi mogli tako fino organizirat jel?) a eto tu pedalj mjesta naš predsjednik ne može otić... da ja čovjek otišo bi autom, trucko se malo ali bi stigao... a eto ne može... pepeo je... bitno da se vlada brine za voje (bebića)...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije