Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANTIRECESIJSKE MJERE Istarska županija predložila mjere, a Pula ih već provodi

Poduzetnicima krediti s mini kamatom dva posto

26.02.2009.
u 18:02

Istarska županije prva je u Hrvatskoj donijela program antirecesijskih mjera. Objavio je to prošlog tjedna župan Ivan Jakovčić koji je pozvao i ostale gradove i općine na poluotoku da krenu u bitku protiv teških godina. Županija je objavila listu od deset mjera o kojima je već skovana krilatica o deset antirecesijskih zapovijedi. Osim konkretnih mjera ubrizgavanja jeftinog novca u malo i srednje gospodarstvo, na listi su antirecesijskih mjera i zamrzavanje cijena komunalnih usluga, ali i štednja javnog sektora. Na štednju je župan pozvao svih deset gradova i 30-ak općina u Istri da se smanje administrativni troškovi, te zamrznu rashodi za administraciju.

Kredit za poduzetnike
Apelu Županije prva se odazvala Pula. Grad će kreditnom linijom Poduzetnik Pula 2009. izravno u proizvodnju ubrizgati ukupno 25 milijuna kuna. - Svjesni smo gospodarske krize koja trese cijeli svijet, pa i Hrvatsku, te se nadamo da će ova kreditna linija biti dodatni poticaj za poticanje proizvodnje na Puljštini - rekao je gradonačelnik Boris Miletić. Pročelnica Upravnog odjela za financije Vera Radolović dodala je da se pozivu Grada Pule odazvalo sedam poslovnih banaka, a novac će gospodarstvu biti plasiran povoljnije nego igdje u zemlji.

- Dogovorili smo s bankama kamatnu stopu 4,75 posto do 10,5 posto, no Grad Pula sufinancirat će dio kamate kako bi ti krediti bili doista poticaj proizvodnji. Proizvodne djelatnosti sufinancirat ćemo sa 3 posto kamata, a ostale ulagače sa 2 posto, što znači da će kamatna stopa po ovim kreditima biti ispod 2 posto - kazala je Vera Radolović. Poduzetnički krediti takve vrste inače imaju komercijalnu kamatnu stopu 7-9 posto, a s obzirom na recesiju, kamate i rastu.

Gradonačelnik Boris Miletić dodao je da će se 25 milijuna kuna ubrizganih izravno u gospodarstvo osjetiti i na drugim poljima života u gradu, od kulture, zdravstva do socijale.

Niži doprinosi
- Osim ovoga kredita, uskoro ćemo prihvatiti još jednu antirecesijsku mjeru. Plan je poticati otvaranje novih proizvodnih hala sa 50 posto nižim davanjima za komunalne doprinose - rekao je Miletić. Odluka Poglavarstva prihvaćena je jednoglasno.

- U situaciji kada država kasni s antirecesijskim mjerama, Grad Pula i Istarska županija sami poduzimaju ono što mogu. Ne možemo davati subvencije jer je to zadaća države, pa činimo ono što možemo - dodao je član Poglavarstva Peđa Grbin. Istaknuo je da je Grad Pula još 2004. od države zatražio na korištenje bivšu vojarnu Sv. Polikarpa za otvaranje poduzetničkog inkubatora, što bi u ovoj situaciji za pulsko gospodarstvo bila još jedna pozitivna injekcija protiv recesije, no do danas odgovara nema, iako je Grad pripremio svu dokumentaciju. - Očito je da kvalitetne suradnje Grada Pule i države nema, a ona ima 92 posto poreznog novca, a gradovima i općinama ostaje samo 8 posto - rekao je Grbin.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije