Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar s poduzetnicima

Poduzetnici Mariću: Smanjite PDV na jaja, brodice, drva za ogrjev

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
31.08.2018.
u 08:18

Direktorima i članovima uprava koji rade puno radno vrijeme minimalna osnovica za plaćanje doprinosa ostaje 65% prosječne bruto plaće.

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da direktorima i članovima uprava koji su zaposleni na puno radno vrijeme u svojim tvrtkama neće povećavati osnovicu za plaćanje doprinosa. Njima će se zadržati koeficijent 0,65, odnosno minimalna osnovica na koju će im se obračunati zdravstveni i mirovinski doprinosi ostat će 65 posto prosječne bruto plaće kao i dosad.

– Odmah sam rekao da prijedlog koji se našao u javnoj raspravi nije najbolje rješenje. Stoga sam rekao: “Ajmo čuti i ostale prijedloge i razgovarati o svemu” – rekao je Marić u razgovoru s poduzetnicima okupljenima oko Hrvatske gospodarske komore.

Marić je ponovio da postoje neki pojavni oblici o kojima treba razgovarati, a to je da neki članovi uprava i direktori za 48 kuna mjesečnih doprinosa ostvaruju pravo na puno zdravstveno osiguranje te mirovinsko osiguranje. Nije pravedno i pošteno da imamo takvu situaciju i o tome treba razgovarati – kazao je ministar te dodao da će se promjena osnovice odnositi samo na članove uprava koji su zaposleni na nepuno radno vrijeme.

Za razliku od ministra financija koji je ponovio što se dogodilo protekle dvije godine s porezima i kakve promjene on predlaže od iduće godine, poduzetnicima je bilo važnije iznijeti nove prijedloge. Jučer se tako moglo čuti pitanje upućeno ministru kamo su nestala jaja, odnosno zašto država ne smanji PDV i na tu prehrambenu namirnicu kao što će smanjiti PDV na svježe meso, ribu, voće i povrće.

U Hrvatskoj se godišnje proizvede 500 milijuna jaja. Ministar je obećao da će razmotriti prijedlog, ali nije davao konkretnija obećanja. Također, poduzetnici su zatražili niži PDV na brodice, drva za ogrjev, ali i porezno rasterećenje turizma.

– Ne ide nam dobro u turizmu, treba nam pomoći – kazao je predstavnik te branše Boris Žgomba. Nadalje, poduzetnici od ministra traže da ih zaštiti od nelojalne konkurencije onih koji namjerno ne plaćaju, izvlače imovinu i osnivaju novu tvrtku, a staru gurnu u likvidaciju. Marić kaže da je i on protiv “agresivnog poreznog planiranja”, kako je nazvao pojavu zatvaranja tvrtki i prebacivanja poslova na nove pravne osobe.

Marić kaže da će u tri godine porezno rasterećenje biti 6,3 milijardi kuna. Javna rasprava trajat će još tjedan dana nakon čega će Vlada izaći sa svojim prijedlozima. Dosad je na predloženo stiglo 200 primjedbi. Imamo vremena o svemu kvalitetno raspraviti, kazao je Marić.

Komentara 12

Avatar Dalmatinka.
Dalmatinka.
12:49 31.08.2018.

Smanjiti PDV na ženske uloške i tampone..i na strane kozmetičke proizvode koji se uvoze iz inozemstva,a u Hrvatskoj zbog PDV-a koštaju 15 do 20 eura više..zbog čega strane kreme i parfeme ne kupujemo u Hrvatskoj,nego u inozemstvu

Avatar VrliNoviSvijet
VrliNoviSvijet
09:48 31.08.2018.

Koji bizarni prijedlozi.. Treba smanjiti opću stopu PDV-a sa 25 na 24 posto, kako je bilo obećano.

OV
Ovozemaljski
08:42 31.08.2018.

Ako Hdz smijeni ličkog šerifa pitanje je da li će imati dovoljno ruku za poreznu reformu i smanjivanje pdva! Ukoliko se ne uspije sprovesti porezno rasterećenje, pitanje je šta će se događati u budučnosti, jer ukoliko lijevi dođu na vlast možemo očekivati pdv i do 30%, jer oni vole uzimati od onih koji rade da bi dali svojim udrugama i slobodnim umjetnicima, a poduzetnici to nebi izdržali i moglo bi doći do crnog scenarija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije