Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podumljak

Podumljak: Hrvatska pošta - sustavna korupcija o kojoj se šuti

podumljak
Davor Javorović/Večernji list
19.03.2010.
u 16:01

Dug od gotovo milijardu kuna, štetni ugovori, protuzakonite javne nabave, neki su od problema koje je udruga našla u svom istraživanju.

Dug od gotovo milijardu kuna, štetni ugovori, protuzakonite javne nabave, zapošljavanje po interesnom, političkom i rodbinskom ključu, a sve da bi se pokrili troškovi stranačkih blagajni i bogaćenja pojedinaca, neušminkana je slika Hrvatske pošte koju je na okruglom stolu o korupciji iznio predsjednik udruge Partnerstva za društveni razvoj (PSD) Munir Podumljak. Udruga je provela istraživanje u javnim poduzećima, a HP je uzela kao primjer, s obzirom na to da se u javnosti šire različite informacije o njezinu poslovanju, iako su analizirali i druge slučajeve o kojima se pisalo u medijima poput HEP-a, HAC-a, HŽ-a, Zagrebačkog holdinga i HRT-a.

HP platio kampanju za OIB

Sustavna korupcija, navode u udruzi, započinje preuzimanjem kontrole nad nadzornim i operativnim funkcijama javnih poduzeća imenovanjima i zapošljavanjima, a do toga dolazi neposredno nakon izbora i to se nastavlja ovisno o promjeni političkih snaga na sceni. Od preuzimanja operativnih i nadzornih funkcija, tvrde, nisu pošteđeni ni sindikati, koji se savjetničkim funkcijama ili financijskim i političkim interesom pretvaraju u sastavni dio uprava u poduzećima.

U analizi Hrvatske pošte ističu se sporni ugovori s City Expressom, koje PSD smatra štetnima i za koje navodi kako bi mogli negativno utjecati na ulazak Hrvatske u EU, budući da je riječ o kartelskom udruživanju koje EU zabranjuje. Medijsko predstavljanje osobnog identifikacijskog broja (OIB) još je jedan problem u poslovanju Hrvatske pošte. Kako se navodi u analizi, iako HP nema nikakve veze s OIB-om, koji je projekt Ministarstva financija, medijsko predstavljanje projekta tvrtki Massol, čiji je suvlasnik Ratko Maček, platio je upravo HP.

Plaće sindikalaca veće od dužnosničkih

Kad je riječ o sindikalcima u HP-u, u analizi se navodi kako njihove plaće, s dodacima za savjetovanje uprave ili sjedenje u nadzornim odborima, iznose više od 20.000 kuna, čime su među najvećim dužnosničkim plaćama u Hrvatskoj. Osobe koje upozoravaju na nepravilnosti unutar tvrtke ili su javno osramoćene ili imaju policijsku zaštitu, navode u PSD-u, a ništa se ne radi na uklanjanju uzroka lošeg stanja. Zamjenica ravnatelja USKOK-a Nataša Đurović poručila je udruzi da podnese prijave za sve navodne nezakonitosti, a posebni premijerkin izaslanik Vitomir Begović ponovio je kako Vlada ne odustaje od principa nulte tolerancije prema korupciji te da se priprema paket antikorupcijskih mjera za javna poduzeća.

Navode iz istraživanja potvrdio je i Marko Dražetić, bivši rukovoditelj jednog od sektora u HP-u. On je naveo i primjer nedavnog zapošljavanja Josipa Udiljaka na jedno od direktorskih mjesta u HP-u, a navodi kako je Udiljak došao iz Badela i nema potrebno iskustvo za posao koji sada obavlja. Dodao je i kako je predsjednik uprave HP-a Robert Jukić prije također radio u Badelu pa je postavio pitanje je li u tom slučaju riječ o međusobnim prijateljskim uslugama.

Komentara 2

OB
-obrisani-
00:40 20.03.2010.

..ma dze si Munire-jaro ,..pa nigdze te nema....

AT
Atena
23:43 28.03.2010.

Zašto ovaj članak nije objavljen u tiskanom izdanju Večernjeg lista? Da nije retoričko pitanje, nadala bih se odgovoru, ovako...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije