Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROBAROMETAR Većina Hrvata zadovoljna svojim životom

Podrška za EU najslabija u Istri

19.12.2006.
u 19:43

Potpora za ulazak Hrvatske u Europsku uniju kod domaće javnosti smanjila se sa 74 na 68 posto u posljednjih godinu dana, a članstvo je najmanje popularno u Istri, Rijeci i Gorskom kotaru, gdje ga podržava točno polovica ispitanika. Podaci su to iz najnovijeg polugodišnjeg istraživanja javnog mnijenja Standard Eurobarometer, koji je proveo konzorcij TNS Opinion & Social. U Hrvatskoj je podatke prikupila agencija Puls, a obradio ih je i izvještaj napisao dopisnik Večernjega lista iz Bruxellesa Stojan de Prato.

Zagreb najviše za EU
Prvi je to put u pet godina, otkad izvještaj obuhvaća Hrvatsku, da je u Istri zabilježen najmanji postotak podrške za članstvo, u čemu je dosad prednjačila Dalmacija. U posljednjem izvještaju Zagrepčani su članstvu dali najveću podršku.

Ipak, da se postocima koji povremeno rastu i padaju ne treba opterećivati u većoj mjeri smatra politolog Davor Gjenero. Naš je problem što politička klasa ne zna dovoljno dobro objasniti svoje prioriete i jasno reći zašto je pristupanje EU ili NATO-u dobro i u interesu za Hrvatsku. Ne zna pridobivati glasačko tijelo za svoje prioritete. Primjerice, čak i ona biračka tijela koja su čvrsto vezana za neku stranku i "odana" su vodstvu, odbacuju članstvo u EU ili NATO-u unatoč tome što su to glavne odrednice svih većih hrvatskih stranaka kaže Gjenero i dodaje da političari s državne razine, jednako kao i stranački čelnici, premalo rade s biračima i članstvom, pa je to djelomično razlog oscilacijama u podršci eurointegracijama.

Što se tiče podrške Hrvata drugim europskim zemljama za članstvo u EU, Eurobarometar pokazuje da najbolje kotiraju Norveška i Švicarska sa 79 i 77 posto, dok najslabiju podršku imaju Srbija sa 45 i Turska sa 50 posto.

Ne vjeruju strankama
Istraživanje pokazuje da je 72 posto Hrvata zadovoljno svojim životom, a to je zadovoljstvo u protekle dvije godine poraslo za dva boda. Političkim strankama građani vjeruju najmanje od svih ustanova, pa su tako one zadobile povjerenje samo sedam posto ispitanika. Slijedom toga, ni Vlada ne stoji baš najbolje, pa joj vjeruje samo 17 posto građana, odnosno sedam bodova manje nego prije pola godine.

Unatoč padu povjerenja u EU, većina Hrvata od članstva očekuje dobrobit za svoju zemlju. Većina podržava prerastanje EU u političku uniju te prihvaćanje europskoga Ustava, a također žele uvesti euro kao valutu. Istraživanje pokazuje da je, iako na odgovore ispitanika u Hrvatskoj i dalje često snažno utječu dnevnopolitički čimbenici, njihovo dugoročno opredjeljenje ipak proeuropsko, kaže se u zaključku Eurobarmetra.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije