Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kašnjenja

Podravka i Orbico bi u Badel, Imunološki se čuva za HZZO?

Imunološki zavod
Foto: Marko Prpić/PXSELL
12.06.2014.
u 12:15

Danas se imenuje investicijsko povjerenstvo za Badel, a sastaje se i ono za Imunološki zavod

Danas će se formirati Investicijsko povjerenstvo za Badel koje će razmatrati pisma namjere dok će Povjerenstvo za Imunološki utvrditi uvjete dokapitalizacije, nakon čega će potencijalni ulagači pristupiti dubinskom snimanju. Cijeli proces traje još od siječnja, no navodno ne slučajno jer dio povjerenstva, doznajemo od izvora bliskog procesu dokapitalizacije, čuva Imunološki za HZZO.

Takve sumnje već su imali drugi potencijalni ulagači jer čudno je da država koči proizvodnju za koju je i nakon preuzimanja potrebno još nekoliko mjeseci da se pokrene te da se vrate izgubljene dozvole za dva cjepiva.

Perković ne posustaje

HZZO nema pogon u koji mora smjestiti virusna i bakterijska cjepiva te krvnu plazmu pa će trebati još dodatnih barem pola godine da se to osposobi, dok primjerice PharmaS Luke Rajića, koji je prvi iskazao interes, veći dio pogona spremnih za proizvodnju već ima. Uz PharmaS interes su imale još neke tvrtke poput JGL-a, ali i Grad Zagreb. Država je usporena i u slučaju Badela, no tu je veća prepreka pravna strana, odnosno neriješen slučaj na temelju tužbe bivšeg čelnika Badela Ante Perkovića.

Podravka je, doznajemo, zainteresirana za dokapitalizaciju Badela, no zbog pravila Zagrebačke burze ne može to potvrditi i govoriti o detaljima. Interes potvrđuje i čelnik Orbica Branko Roglić, koji smatra da bi se njegova tvrtka dobro uklopila u distribuciju Badelovih proizvoda. Ali oni koji bi u Badel daju do znanja “da je Badelova prošlost opterećena i da je zato potrebna suglasnost da zainteresiranih ima, a vrijeme prolazi”. Suglasnost bi značila da država na sebe preuzme rizik ako se izgubi spor u kojem A. Perković pokušava vratiti svoje i dionice još nekih dioničara na visinu udjela koje su imali prije nego što je Badel prije četiri godine dokapitalizirala država. Ulagači rizik ne žele preuzeti.

Država neće preuzeti rizik

No predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejnović ponavlja da DUUDI ne može preuzeti odlučivanje o nečemu što mogu samo sudovi, odnosno daje do znanja da država taj rizik neće preuzeti. Iako Perković smatra da je sudsko rješenje od ožujka gotova stvar i da je pitanje dana kada će se upisati u knjigu dionica, pravnici kažu da proces još traje jer se ponovno mora očitovati Hanfa u vezi s obvezom o preuzimanju koju su Perković i suradnici morali objaviti prema tumačenju bivšeg čelnika Hanfe. Interes za Badel navodno još imaju Stock, Tikveš i Bobita, kao i Škegrin Quaestus.

>> Prvi smo ušli u Imunološki zavod: Žele nas zatvoriti jer smetamo velikim farmaceutskim tvrtkama

Komentara 3

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
13:15 12.06.2014.

...zubić vila će sve riješiti...

KO
kojikoji
19:26 12.06.2014.

Strašno... do sada su se igrali sa našim novcem, a sada i sa zdravljem. pa imunološki je nacionalno pitanje... i badel je sramota - prodaju a nisu sigurni da li je njihovo, i to država??

DU
Deleted user
09:47 13.06.2014.

Ne mres vjerovati. 70-ih godina SEGESTICA je integrirana u sustav Podravke. 2010. godine zbog nagomilanih financijskih obveza i dugovanja pokrenut je stečajni postupak, a u ožujku 2011. Badel d.o.o. kupuje nekretnine i pokretnine u stečaju, kako bi obnovio proizvodnju SEGESTICE. Sad Podravaka kupuje Badel. Tko tu koga ... i zasto?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije