Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stvaralaštvo

Podravci su izmislili naivu, a Međimurci 3S

'21.11.2012., Prelog - Slikar i inovator Zvonimir Dolenec, koji je osmislio tehniku staklo-silikon-sprej u 3 D tehnici, posvetio je jubilarnu 300-tu sliku Vecernjem listu. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
07.12.2012.
u 18:20

Upravo radi na 11. izumu koji će koristiti vozačima koji zadrijemaju za volanom ili izgube koncentraciju tijekom vožnje

Zvonimir Dolenec (62), poznati preloški slikar i izumitelj, koji iza sebe, uz 350 likovnih radova, ima i desetak inovacija, osmislio je novu slikarsku tehniku – 3S u 3D formatu.

Prije četiri godine osmislio je jedinstvenu 3S tehniku slikanja uz pomoć stakla, silikona i spreja (otuda i naziv tehnike, op. a.). No, kako njegov stvaralački duh nikad ne miruje, pogotovo otkako je u mirovini, otišao je i korak dalje. U njegovu ateljeu, u dvorištu u Glavnoj ulici u Prelogu, nastala je nova tehnika koju će patentirati – 3S u 3D tehnici!

Trodimenzionalne slike spojio je, usto, s naivom, svojom prvom slikarskom ljubavi, koju je u Prelog iz susjedne županije donio još 1977. godine.

– Podravci su izmislili naivu, a Međimurci 3S. Sad sam to spojio u jedno. Mislim da će ta nova tehnika biti dobro primljena u javnosti. Prvu sliku darovao sam unučici Leonori za peti rođendan, a na njoj su bili tulipani – otkriva. Jubilarnu 350. sliku darovao je Večernjem listu. Njegove slike iz 3S opusa završile su i na drugim kontinentima. Jedna i u SAD-u, a one na zidovima diljem zemljama Europske unije, u kojima ima puno Međimuraca, više i ne broji.

Izrada slika u trodimenzionalnoj tehnici prilično je zahtjevna. Jedna slika sastoji se od četiri crteža na dva stakla pa treba dosta strpljenja, vremena i preciznosti. Dolenec ima sve troje. Školovao se za RTV mehaničara i već sa 19 godina otvorio servis za preciznu mehaniku. Popravljao je televizore i radijske prijamnike. Slikarstvom se “zarazio” prije 35 godina, no kao obrtnik nije imao vremena za taj hobi.

– Kasnije su preloški slikari naïve toliko napredovali da nije bilo smisla natjecati se s njima pa sam izmislio novu tehniku. Moja druga ljubav su inovacije. Upravo radim na 11. izumu koji će biti najjači dosad. Koristit će vozačima koji zadrijemaju za volanom ili izgube koncentraciju tijekom vožnje. No ne mogu više reći jer moram prvo zaštititi izum – zagonetan je Dolenec, koji je 2007. godine proglašen za najboljeg inovatora Međimurja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije