Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o referendumu

Podolnjak: O referendumu treba odlučivati apsolutna većina

robert podolnjak
MARKO JURINEC / PIXSELL
05.05.2011.
u 16:30

Zakon o referendumu trebao bi riješiti sva ostala pitanja vezana uz referendum na državnoj i lokalnoj razini, izuzimajući pitanja razrješenja neposredno izabranih lokalnih i regionalnih čelnika, kaže Šeks

Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav predložio je Saboru da se prijedlog novoga zakona o referendumu raspravi u dva čitanja i da se pitanje opoziva neposredno izabranih župana, gradonačelnika i načelnika uredi posebnim zakonom. A da je bolje taj postupak regulirati posebnim zakonom, a ne zakonom o referendumu, smatra i predsjednik odbora Vladimir Šeks (HDZ).

– Zakon o referendumu trebao bi riješiti sva ostala pitanja vezana uz referendum na državnoj i lokalnoj razini, izuzimajući pitanja razrješenja neposredno izabranih lokalnih i regionalnih čelnika – drži Šeks. I struka je mišljenja da opoziv nema veze s referendumom, kazao je vanjski član odbora Robert Podolnjak. Tvrdi, međutim, da bi novi zakon o referendumu morao na snagu stupiti paralelno sa zakonom koji bi uredio opoziv. No Podolnjak smatra da je nedopustivo da je za raspisivanje lokalnog referenduma dovoljna jedna trećina članova predstavničkog tijela.

– Katastrofalno je da bi manjina ultimativno mogla zahtijevati raspisivanje referenduma. O referendumu treba odlučivati apsolutna većina – tvrdi. Zastupnici Vesni Pusić (HNS) smeta da se pitanje opoziva rješava posebnim propisom izvan zakona o referendumu, a Josip Leko (SDP) nerazumljivim ocjenjuje rješenje po kojemu za raspisivanje lokalnog referenduma trebaju potpisi 20 posto, a državnog referenduma tek 10 posto biračkog tijela.

Komentara 2

CI
cicibela
22:19 05.05.2011.

Josip Leko (SDP) nerazumljivim ocjenjuje rješenje po kojemu za raspisivanje lokalnog referenduma trebaju potpisi 20 posto, a DRŽAVNOG REFERENDUMA TEK 10 POSTO BIRAČKOG TIJELA. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- A kako Leko i ostali ocjenjuju odluku Sabora koja je ušla u izmijenjeni Ustav (daleko od očiju javnosti) koja kaže da je referendum za ulazak u EU valjan bez obzira na broj i postotak izišlih birača? Može na referendum izići 3 birača, ako 2 kažu da su za EU, referendum je valjan! Ako rezultat bude NE u EU, oni referendum ponavljaju dok se ne postigne željeni rezultat DA. Kao u Irskoj. Totalitarna demokracija na djelu.

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
02:10 06.05.2011.

BRAVO CICIBELA !!! I jase slazem sa tobom i drago moje da ima ovakovih koji si daju malo truda da prigovore na tu demokraciju koja nema veze sa njome. Cudno mioje da se daje na portalu javna misljenja o javnomom politickom zbivanju ali badava jer se ta javna mmisljenja neuzimaju u obzir nego se radi onako kako to politicka garnitura odreduje zalosno. Cicibela samo hrabro nastavi .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije