Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez generaliziranja

Podolnjak još 1992. godine objasnio zašto je promijenio prezime

Robert Podoljnjak
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
18.01.2016.
u 16:38

I djed i otac Roberta Podolnjaka izjašnjavali su se kao rimokatolici i Hrvati o čemu Podolnjak, koji 1992. uzima majčino prezime, detaljno piše i daje preslike rodnih listova svojih predaka.

Prof. dr. sc. Robert Podolnjak iz Mosta ne želi komentirati jučerašnju izjavu tehničkog premijera Zorana Milanovića koji je u emisiji NU2 na HTV-u izjavio da u Mostu postoje ljudi koji su „promijenili pet stranki i dva prezimena“. Podolnjak je još 1992. godine za Varaždinske vijesti objasnio razloge zbog kojih je promijenio prezime iz Jovanović u Podolnjak.

U pismu od 10. lipnja 1992. pod nazivom "Bez generaliziranja" koji je nastao kao reakcija na komentar novinarke Varaždinskih novina o tome da je u Varaždinu predano 120 zahtjeva za promjenu imena u kojemu se ona pita tko je to traži i zašto, odnosno koja je pozadina toga. Podolnjak još tada objašnjava da je Hrvat koji je igrom okolnosti nosio srpsko prezime, a koje nije bilo ni rođeno prezime njegovog oca i djeda nego je pradjeda usvojio čovjek po imenu Jovanović nakon što je ovaj ostao bez roditelja. Bilo je to u Srijemskoj Mitrovici.

I djed i otac Roberta Podolnjaka izjašnjavali su se kao rimokatolici i Hrvati o čemu Podolnjak, koji 1992. uzima majčino prezime, detaljno piše i daje preslike rodnih listova svojih predaka.

Kaže i da se u Varaždinu nikada nije osjećao ugroženo zbog prezimena koje je nosio, a da ga je promijenio jer nije želio da njegovo dijete nosi hipoteku prezimena Jovanović koje je "vjerojatno najčešće i možda najsrpskije (ako se tako može reći) od svih tipičnih srpskih prezimena". 

>>  Nije prošao Reinerov prijedlog: U petak u Saboru ipak raspravljaju svi

Komentara 278

NI
ninja72
17:06 18.01.2016.

Stvarno je Zoki pao na dno; dalje ne ide.

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
16:58 18.01.2016.

Eto inteligentan covjek. Sada ga tupi Zoki, koji isto tako ima srbijansko ime i prezime, pa mu je zasmetalo sto mu se osipa baza.

PI
pidohca
17:25 18.01.2016.

a šta je sa onim richtenburekom iz esdepea.jel i on bia '91 ugrožen?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije