Naslovnica Vijesti Hrvatska

Podolnjak još 1992. godine objasnio zašto je promijenio prezime

I djed i otac Roberta Podolnjaka izjašnjavali su se kao rimokatolici i Hrvati o čemu Podolnjak, koji 1992. uzima majčino prezime, detaljno piše i daje preslike rodnih listova svojih predaka.
18. siječnja 2016. u 16:38 278 komentara 58997 prikaza
Robert Podoljnjak
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Prof. dr. sc. Robert Podolnjak iz Mosta ne želi komentirati jučerašnju izjavu tehničkog premijera Zorana Milanovića koji je u emisiji NU2 na HTV-u izjavio da u Mostu postoje ljudi koji su „promijenili pet stranki i dva prezimena“. Podolnjak je još 1992. godine za Varaždinske vijesti objasnio razloge zbog kojih je promijenio prezime iz Jovanović u Podolnjak.

U pismu od 10. lipnja 1992. pod nazivom "Bez generaliziranja" koji je nastao kao reakcija na komentar novinarke Varaždinskih novina o tome da je u Varaždinu predano 120 zahtjeva za promjenu imena u kojemu se ona pita tko je to traži i zašto, odnosno koja je pozadina toga. Podolnjak još tada objašnjava da je Hrvat koji je igrom okolnosti nosio srpsko prezime, a koje nije bilo ni rođeno prezime njegovog oca i djeda nego je pradjeda usvojio čovjek po imenu Jovanović nakon što je ovaj ostao bez roditelja. Bilo je to u Srijemskoj Mitrovici.

I djed i otac Roberta Podolnjaka izjašnjavali su se kao rimokatolici i Hrvati o čemu Podolnjak, koji 1992. uzima majčino prezime, detaljno piše i daje preslike rodnih listova svojih predaka.

Kaže i da se u Varaždinu nikada nije osjećao ugroženo zbog prezimena koje je nosio, a da ga je promijenio jer nije želio da njegovo dijete nosi hipoteku prezimena Jovanović koje je "vjerojatno najčešće i možda najsrpskije (ako se tako može reći) od svih tipičnih srpskih prezimena". 

>>  Nije prošao Reinerov prijedlog: U petak u Saboru ipak raspravljaju svi

ČUDOTVORNA METODA
Kim Kardashian svoju mladolikost duguje tretmanima kisikom

A1 izdvaja za Vas

 • ninja72:

  Stvarno je Zoki pao na dno; dalje ne ide.

 • Avatar Karl_Habsburg
  Karl_Habsburg:

  Eto inteligentan covjek. Sada ga tupi Zoki, koji isto tako ima srbijansko ime i prezime, pa mu je zasmetalo sto mu se osipa baza.

 • pidohca:

  a šta je sa onim richtenburekom iz esdepea.jel i on bia '91 ugrožen?