Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog ratnog zločina

Podnesena optužnica protiv Josipa Boljkovca

Josip Boljkovac
Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
17.09.2013.
u 15:32

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je optužnicu protiv Josipa Boljkovca (93).

Zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je optužnicu protiv Josipa Boljkovca (93).

– Okrivljenika se tereti da je od 7. svibnja 1945. do sredine lipnja 1945. godine u Dugoj Resi protivno propisima međunarodnog ratnog prava i načelima međunarodnog prava koja proizlaze iz običaja ustanovljenih među civiliziranim narodima, iz zakona čovječnosti i zahtjeva javne savjesti koje propisuje Haaška konvencija (IV) o zakonima i običajima rata iz 1907. godine i protivno članku 46. Pravilnika o zakonima i običajima rata na kopnu koji je sastavni dio – Konvencije, kao šef povjerenstva Odjeljenja zaštite naroda (OZN-a) za Grad i Kotar Karlovac, pod optužbama da su surađivali s ustaškim vlastima zapovjedio uhićenje i dovođenje većeg broja civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta u zatvor u podrumu zgrade Povjerenstva OZN-e za Grad i Kotar Karlovac.

Uhićene osobe (šest poznatih i četrnaest za sada nepoznatih) više su dana ispitivane i potom po njegovoj zapovijedi, od podređene mu 3. čete 1. hrvatske brigade KNOJ-a, u više navrata odvođene, usmrćene i zakopane na predjelu Vidanka Curak, dok se jedan muškarac usprotivio odvođenju te je usmrćen hicima iz vatrenog oružja kod željezničke pruge u Dugoj Resi – navodi DORH na svojim internetskim stranicama.  

>> Boljkovac: Perkovića ne treba izručiti, nije on sam odlučivao

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije