Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Podivljavanje fazana uz noćno čuvanje lovaca

Godišnje se na 43 lovišta dodatno unese oko 8.000 fazana, te oko 600 zečeva, a Županija projekt okrupnjavanja fonda divljači pomaže subvencioniranjem sa 70 posto iznosa
20. srpnja 2013. u 13:29 0 komentara 77 prikaza
fazani (1)
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

BJELOVAR – Da im je odstrijel divljači na zadnjem mjestu svojim su primjerom noćnog bdjenja i čuvanja mlade divljači dokazali članovi LU Bilogore iz Kapele, a isto primjenjuju i druga lovačka društva i udruge na preostalih 42 lovišta na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Otkrivajući drugu humaniju stranu lova ujedno potvrđuju dosljedno provođenje lovačkog kodeksa prema redoslijedu prioriteta, uzgoj, zaštita, pa tek onda lov, a kojim se BBŽ svrstava među vodeće hrvatske županije u ponudi i kvaliteti divljači, a čemu ponajviše doprinosi Županija subvencioniranjem unosa divljači sa 70 posto iznosa.

Divljač čuvaju 24 sata

Naime kupnjom 500 pilića starih 9 tjedana i smještavanjem u voliere, čalnovi LU Bilogore sljedećih će desetak dana 24 sata čuvati mlade fazane do njihovog puštanja u "divljinu" odnosno buduće stanište. - Riječ je o podivljavanju fazana, jer na taj ih način privikavamo na divljinu i život u prirodi s kojim će se uskoro suočiti. Njihova priprema za samostalan život podrazumijeva hranjenje, ali prije svega čuvanje od grabežljivaca poput lisica, kuna, divljih mačaka, ili pak u rijeđim slučajevima lovokradica – ističe lovac Nino Manjkas, a koji se priključio svojim kumovima i lovačkim kolegama Mariu Mađercu i Tomislavu Krapecu u njihovoj 12-satnoj noćnoj, i uvijek zanimljivijoj "šihti". Naime, iako je za čuvanje predodređen jedan lovac, prema nepisanom pravilu potporu protiv "straha" u nepredvidljivoj mračnoj jezovitoj noći dolaze pružiti i ostali lovci, pa se nerijetko događaj pretvara u druženje do jutarnjih sati, tijekom kojeg se vrijeme krati ićem i pićem, u ovom slučaju roštiljanjem. Za nabavku namirnica, naravno zadužen je noćni čuvar. - Kako je Tomo meni noć prije držao "svijeću", istim sam mu odlučio uzvratiti noćas. Znajući da će se okupiti društvo pobrinuli smo se da ne ostanu gladni i žedni, a na taj su način i fazani sigurniji – poručuje M. Mađerac.

Povećanje fonda divljači

Prema riječima Mate Kovačevića, tajnika Lovačkog saveza BBŽ, na ovaj se dodatan način na bilogorska lovišta godinje unese oko 8.000 fazana, oko 600 zečeva, te nešto i divljih pataka, čime se uz prirodnu reprodukciju kontinuirano povećava fond divljači. No, promjenom vlasti, lovci su zabrinuti hoće li Županija i dalje podržavati takve i slične projekte. - U okviru mogućnosti i dalje ćemo nastaviti provođenje programa unaprijeđenja zajedničkih lovišta, te razvoja lovnog turizma. Treba istaći da se taj projekt provodi već desetak godina i sa zadovoljstvom se može ustvrditi da smo se tijekom tog vremena okrupnjavanjem fonda divljači na gotovo istrebljenim lovištima nakon Domovinskog rata , prometnuli među vodeće lovne županije. Dakle, želja nam je da se lovni turizam i dalje razvija, što ćemo i činiti, koliko god nam to dopuštaju financijske mogućnosti – poručuje župan Damir Bajs.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.