Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA DRAGULJI Županijsko državno odvjetništvo odlučilo

Podignuta optužnica protiv Vladimira Zagorca

zagi-txt.jpg
Foto: Reuters
24.10.2008.
u 17:44

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je danas optužnicu protiv Vladimira Zagorca zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti, zlouporabom položaja i ovlasti, zbog sumnje da je uzeo drago kamenje koje je Ministarstvu obrane dao Joseph Rotcheichner, kao jamstvo za preuzetih 5 milijuna dolara.

Pad u vodu
Optužnica je upućena Županijskom sudu u Zagrebu, a postat će pravomoćna nakon što sud riješi očekivane prigovore obrane na nju. Pale su tako u vodu najave Zagorčeva branitelja Zvonimira Hodaka prema kojima dokaza za krađu dragulja tužitelji nemaju. Svega tri tjedna nakon što je Austrija izručila najodlikovanijeg hrvatskog generala, tužiteljstvo je optužnicu uputilo sudu. Podsjetimo, tužitelji su istragu protiv Zagorca zbog glasovitih dragulja tražili 21. veljače 2007. godine, a istraga je mogla biti završena tek godinu i pol nakon toga, kad je Zagorec izručen i sudu iznio svoju obranu.

Hoće li Zagorec svoj položaj u ovom procesu pokušati olakšati uz pomoć onoga štonavodno zna, pa i navodnim dokumentima o osobama koje su jako dobro iskoristile hrvatske nevolje u ratu, kad je oružje moralo biti nabavljano na crnom tržištu? Zasad je poznato samo to da je Zvonimir Hodak, mjesec dana prije nego je njegova kći Ivana ubijena, bio u Državnom odvjetništvu i ponovio priču koju je hrvatska javnost imala prilike čitati kad su objavljeni stenogrami razgovora Mesićeva savjetnika Saše Perkovića i optuženoga Zagorca, koji su vođeni u Austriji.

Navodi tužitelja
Zagorec je, prema navodima tužitelja, u rujnu 1993. godine preuzeo dragulje, držao ih u sefu u svom uredu, ali nikad ih u službenu dokumentaciju nije unio! Kad je 2000. godine, s odlaskom HDZ-a s vlasti, bio razriješen, dragulje je, tvrde tužitelji na temelju izjava više svjedoka, odnio sa sobom. Riječ je o kaznenom djelu iz članka 337. Kaznenog zakona.


Hodak: Tome se veselimo

– Nećemo stavljati prigovor na optužnicu jer bi ga ionako odbili, a nije nam cilj gubiti vrijeme, Zagorca će ovo razveseliti jednako kao i mene jer smo se bojali da će DORH otezati u podizanju optužnice – kaže Zvonimir Hodak, branitelj Vladimira Zagorca. I dalje tvrdi kako će se pokazati da tužiteljstvo nema slučaj ni dokaz, a smiješno je iz činjenice da je optužnica podignuta zaključivati da tužitelji imaju dokaza. – To je predstavljalo dokaz samo jednom u povijesti – u doba Staljina... Naime, sud odlučuje o dokazima – dodaje Hodak. Kaže da se Zagorec osjeća dobro i čeka početak procesa. (da. i.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije