Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE U ODSUTSTVU
Povratak na članak

Podignuta optužnica protiv državljanina Srbije zbog ratnih zločina na području Drniša

Optužnicu protiv državljanina Republike Srbije (1946.) zbog ratnog zločina, Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Splitu podignulo je nakon provedene istrage, priopćilo je u srijedu ŽDO.

Komentari 6

Avatar MarkoHR
MarkoHR
14:16 11.12.2019.

Dragan Harambašić, pukovnik tzv. vojske rsk.. Pripadnici krajinske vojske stanovništvo hrvatske nacionalnosti sustavno ubijali, tukli, zlostavljali, mučili, silovali žene, rušili stambene i gospodarske objekte te katoličke crkve, minirali, palili i na druge načine uništavali, a 72-godišnji Harambašić nije ih uu tome spriječio. DORH navodi da je Harambašić mogao i bio dužan takve nezakonite radnje svojih podređenih spriječiti, ali da nije poduzeo potrebne mjere i radnje da se takvo postupanje njegovih podređenih spriječi pa su pripadnici njegove brigade bili ohrabreni takvim njegovim držanjem i ponašanjem te su nastavili s činjenjem ratnih zločina. Nakon što su 3. veljače 1993. oko 19 sati u mjestu Prominski Bogatići, u zaseoku Popovići zarobili dvojicu hrvatskih branitelja, zaposlenika policije, Zorana Mrvicu i Šimu Mamuta koji su tada imali 24 i 26 godina tužiteljstvo navodi da su ih zlostavljali, tukli ih nogama, kundacima pušaka i drugim tvrdim predmetima do kojih su došli i na kraju u njih pucali iz vatrenog oružja. Zoran Mrvica zadobio je prijelom vratne kralježnice, prijelom nosnih kostiju i strijelnu ranu lijeve lopatice, uslijed čega je preminuo istog dana. Šime Mamut zadobio je krvni podljev kože desne šake, lijeve nadlaktice i stidnog područja, nagnječenje glave, strijelnu ranu glave s oštećenjem mozga, prijelom svoda lubanje, prijelom vratne kralježnice, podljeve oko očiju i otok testisa, te je preminuo sljedećeg dana od zadobivenih ozljeda.

VL
IB
istinaa_bolii
11:16 12.12.2019.

To se zove apstraktnost. Sudis nekome na privremeno okupiranoj teritoriji tko ti nije dostupan. I besposlen pop , jarceve krsti.

VL
DU
Deleted user
19:06 11.12.2019.

kad pročitam tekst koji glasi " Profilu će biti dopušteno komentiranje: 11.12.2019 18:45 " pomislim da je to ipak bio građanski rat.. 😁

VL
DU
Deleted user
15:02 11.12.2019.

Da su dotični pametniji, ne bi nikad bježali. U Hrvatskoj se procesuiraju samo oni ratni zločinci koji su sudstvu nedostupni, a dostupni samo ako su Hrvati.

VL
JA
Jania
09:35 12.12.2019.

Da nije bilo pritiska Penave i njegovih Vukovaraca, vjerojatno ni ova zakašnjela optužnica ne bi bila podignuta. DORH-u treba lustracija!

VL
Avatar __MAX__
__MAX__
14:21 11.12.2019.

Sad ste podigli optuznicu nakon 27 god. Sta ste radili do sada uhljebi? Svima bih vam otkaze podijelio.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.