Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DHMZ upozorava

Danas Zagreb i okolica u narančastome, u utorak upozorenja za niz regija

Munje iznad Zagreba za vrijeme olujnog nevremena
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/4
24.07.2023.
u 16:18

"Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu", navodi DHMZ

Od danas poslijepodne do kraja sutrašnjeg dana, na području sjevernog Jadrana, Gorskog kotara, Like i kontinentalnog dijela Hrvatske postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava, navodi Ravnateljstvo civilne zaštite upozorenje Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Nevrijeme, kako se dodaje, lokalno može biti izraženije i praćeno obilnijom oborinom.

Prema ranijoj vremenskoj prognozi DHMZ-a, za danas je izdano narančasto upozorenje za splitsku i dubrovačku regiju zbog iznimno visoke temperature. Kasnije su narančastim upozorenjem označili  i zagrebačka regija zbog grmljavinskog nevremena.

"Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu", navodi DHMZ. 

Osim tri spomenute regije, upozorenja postoje i za sve osim osječke. Naime, žuto upozorenje izdano je zbog grmljavinskog nevremena za karlovačku, gospićku i riječku regiju. Zbog vjetra je izdano za zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić te sjevernu i srednju Dalmaciju. Žutim upozorenjem označena je i kninska regija zbog iznimno visoke temperature. 

Foto: DHMZ

Oglasilo se i Ravnateljstvo civilne zaštite. "DHMZ je izdao narančasto upozorenje za danas, 24. srpnja od 19 h za grmljavinsko nevrijeme u zagrebačkoj regiji te za sutra, 25. srpnja narančasto upozorenje na grmljavinsko nevrijeme u regijama: Zagreb, Rijeka, Karlovac i Gospić - cijeli dan, a za osječku regiju od podneva", objavili su na Twitteru, zajedno s uputama kako se ponašati.

Iako iza 19 sati još nije bilo nevremena, prema tablici DHMZ-a, zagrebačka regija još je u narančastome. U utorak su prema najavama, narančaste osječka, zagrebačka, karlovačka, gospićka, riječka regija i Kvarner, Dalmacija...

Foto: DHMZ

Što u slučaju grmljavinskog nevremena?

Za pripremu je, navodi Ravnateljstvo civilne zaštite, potrebno ukloniti suha stabla i grane koje bi mogle prouzročiti ozljeđivanje ili štete. Potrebno je, također, ostati u zatvorenom prostoru 30 minuta nakon kraja grmljavine. 

Kada dođe do nevremena, potrebno je odgoditi sve aktivnosti na otvorenom, ući u kuću, zgradu ili automobil te osigurati manje vanjske objekte poput šupa. Uz to, treba zatvoriti prozore i vanjska vrata, izbjegavati tuširanje i kupanje, a žične telefonske uređaje koristiti samo u krajnjoj nuždi. Sve električne uređaje potrebno je odspojiti. 

Foto: Rain Alarm

Važno je izbjegavati sklanjanje ispod visokih izoliranih stabala na otvorenom području, vrhove brjegova, otvorena polja, plaže i kupanje u vodi. Izbjeći treba i sklanjenje u izoliranim manjim objektima i sve metalno, poput radnih strojeva. 

Ako se tijekom grmljavinskog nevremena nalazite u šumi, treba se skloniti ispod grmlja ili nižih stabala. Na otvorenom prostoru također je potrebno naći niže dijelove kao sklonište. Ako ste se našli u vodi, odmah treba izaći i pronaći sklonište. Civilna zaštita navodi i ako osjećate da vam kosa strši uvis, što je indikacija da prijeti udar groma, treba čučnuti na tlo na petama, staviti ruke preko ušiju i glavu između koljena. Dakle, ne leći na tlo. 

VIDEO Večernji proveo dan sa zagrebačkim vatrogascima: 'Od potresa smo stručnjaci za dimnjake, a od oluje i za drveće'

Ključne riječi

Komentara 10

AN
AntePortas9
17:44 24.07.2023.

Nakon sto nisu očišćeni odvodi, propustii šahte od granja, lišća pokošene trave i ostaloga, bit će dovoljna mala količina kiše da izazove poplavu.

AK
Aka
17:10 24.07.2023.

Ma daj molim te obkasni mi koji je to kontinentalni dio Hrvatske? Zar u kontinentalni dio RH ne spadaju Lika i Gorski kotar? Pa kakvi su to opisi zemlje koja je sva podijeljena u županije a oblaci su ako su olujni barem veličine jedne županije? Zar ne možeš napisati Primorsko goranska županija i Zagrebačka, ako je već tako teško navesti pojedinačno sva mjesta? Otkud da znam mislite li pod kontinentalni dio Hrvatske Slavoniju ili Međimurje ili Zagreb ili sve skupa? Ma daj molim te, uzrujam se čim pročitam ovakve dječeje opise itekako ozbiljne situacije.

CR
Croatiadobola
17:58 24.07.2023.

Kakva prognoza; kontinentalni dio Hrvatske? Pa podijeljeni smo po županijama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije