Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pod izlikom usklađivanja s EU Hrvatska smanjuje radna prava

Kako prenosi SSSH, u izvještaju piše i kako je Vlada iskoristila europske integracije i zahtjeve usklađivanja kao izliku za opsežne zakonodavne reforme i za smanjenje radničkih prava.
26. ožujka 2010. u 15:47 9 komentara 7 prikaza
radnici
Foto: Arhiva VL

Fleksibilizacija i liberalizacija tržišta rada potiče se pod izlikom usklađivanja hrvatskoga radnog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, objavila je Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) u svome novom izvještaju o stanju temeljnih radnih standarda u Hrvatskoj, koji je podnijela za potrebe revizije trgovinskih politika Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Kako prenosi SSSH, u izvještaju piše i kako je Vlada iskoristila europske integracije i zahtjeve usklađivanja kao izliku za opsežne zakonodavne reforme i za smanjenje radničkih prava. Kao posljedica toga, više od 80 posto novozaposlenih radnika zaposleno je uz ugovore na određeno vrijeme, a mnogi su u strahu da im ugovori neće biti produženi ako se učlane u sindikat. Veliki broj ugovora o radu na određeno upozorava na ozbiljne probleme u ostvarivanju prava na slobodu udruživanja i prava na kolektivno pregovaranje.

Napominje se kako je zabranjena diskriminacija u zapošljavanju, ali i da su zakonske odredbe nedovoljne kako bi se spriječilo diskriminiranje i zlostavljanje žena na radu. Žene su vrlo često zaposlene na slabo plaćenim radnim mjestima i u prosjeku zarađuju 20 posto manje od muških kolega koji su iste starosne dobi, radnoga iskustva i stupnja obrazovanja. Izvještaj upozorava i na ograničen pristup Roma tržištu rada, kao i nasilje, uznemiravanje i diskriminaciju. Iako dječji rad i prisilni rad nisu problem u Hrvatskoj, djeca koja rade u neformalnoj ekonomiji, većinom Romi, nisu zaštićeni ZOR-om.

Izvještaj donosi i niz preporuka, među ostalim poziva Vladu da zajamči puno poštivanje MOR-ovih standarda koji se odnose na sindikalna prava te da poveća napore u cilju smanjena razlike u plaći između muškaraca i žena, uključivši i promicanje načela jednake plaće za rad jednake vrijednosti u kolektivnim ugovorima.

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • bonsai:

    a kada dolazi na red otvaranje granica ili ti protok robe bez plačanja carine pa da si i mi kupimo jeftinije automobile , a usklađivanje plača ?? mi usklađujemo samo ono što paše vladi , ono što paše građanima stavlja se u 3 plan .

  • xaron:

    Ipade sada da vlada ne valja a gura nas na silu u EU. Zasto otvoreno ne kazete da necete ovu vladu koja nas gura u EU, tj. recite otvoreno da necete EU. Nemozes imati obadvoje i ovakvu vladu i ovakvu EU.

  • -obrisani-:

    Glupo je uopće pričati o radnicima kada većina radnika prima između 2500-3500 kn mjesečno. Ako uopće primi plaću. Bolje je onda pričati o robovima, i kmetovima u feudalizmu nije bilo lošije nego danas radniku.......