Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvještaj

Pod izlikom usklađivanja s EU Hrvatska smanjuje radna prava

radnici
Arhiva VL
26.03.2010.
u 15:47

Kako prenosi SSSH, u izvještaju piše i kako je Vlada iskoristila europske integracije i zahtjeve usklađivanja kao izliku za opsežne zakonodavne reforme i za smanjenje radničkih prava.

Fleksibilizacija i liberalizacija tržišta rada potiče se pod izlikom usklađivanja hrvatskoga radnog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, objavila je Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) u svome novom izvještaju o stanju temeljnih radnih standarda u Hrvatskoj, koji je podnijela za potrebe revizije trgovinskih politika Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Kako prenosi SSSH, u izvještaju piše i kako je Vlada iskoristila europske integracije i zahtjeve usklađivanja kao izliku za opsežne zakonodavne reforme i za smanjenje radničkih prava. Kao posljedica toga, više od 80 posto novozaposlenih radnika zaposleno je uz ugovore na određeno vrijeme, a mnogi su u strahu da im ugovori neće biti produženi ako se učlane u sindikat. Veliki broj ugovora o radu na određeno upozorava na ozbiljne probleme u ostvarivanju prava na slobodu udruživanja i prava na kolektivno pregovaranje.

Napominje se kako je zabranjena diskriminacija u zapošljavanju, ali i da su zakonske odredbe nedovoljne kako bi se spriječilo diskriminiranje i zlostavljanje žena na radu. Žene su vrlo često zaposlene na slabo plaćenim radnim mjestima i u prosjeku zarađuju 20 posto manje od muških kolega koji su iste starosne dobi, radnoga iskustva i stupnja obrazovanja. Izvještaj upozorava i na ograničen pristup Roma tržištu rada, kao i nasilje, uznemiravanje i diskriminaciju. Iako dječji rad i prisilni rad nisu problem u Hrvatskoj, djeca koja rade u neformalnoj ekonomiji, većinom Romi, nisu zaštićeni ZOR-om.

Izvještaj donosi i niz preporuka, među ostalim poziva Vladu da zajamči puno poštivanje MOR-ovih standarda koji se odnose na sindikalna prava te da poveća napore u cilju smanjena razlike u plaći između muškaraca i žena, uključivši i promicanje načela jednake plaće za rad jednake vrijednosti u kolektivnim ugovorima.

Ključne riječi

Komentara 9

BO
bonsai
16:11 26.03.2010.

a kada dolazi na red otvaranje granica ili ti protok robe bez plačanja carine pa da si i mi kupimo jeftinije automobile , a usklađivanje plača ?? mi usklađujemo samo ono što paše vladi , ono što paše građanima stavlja se u 3 plan .

XA
xaron
17:21 26.03.2010.

Ipade sada da vlada ne valja a gura nas na silu u EU. Zasto otvoreno ne kazete da necete ovu vladu koja nas gura u EU, tj. recite otvoreno da necete EU. Nemozes imati obadvoje i ovakvu vladu i ovakvu EU.

OB
-obrisani-
16:59 26.03.2010.

Glupo je uopće pričati o radnicima kada većina radnika prima između 2500-3500 kn mjesečno. Ako uopće primi plaću. Bolje je onda pričati o robovima, i kmetovima u feudalizmu nije bilo lošije nego danas radniku.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije