Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedovat će

Počinju štrajkati ako se ne odustane od Fuchsovih zakona

fuchs
Željko Hladika/Pixsell
08.06.2011.
u 16:03

Prijedlozi zakona temelje se na obmanama – ustvrdio je bivši ministar znanosti i obrazovanja Gvozden Flego

Predstavnici inicijative Akademska solidarnost i drugi istaknuti djelatnici visokog školstva upozorili su Vladu da početi štrajkati ne budu li ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i premijerka Jadranka Kosor odustali od toga da se nacrte zakona o visokom obrazovanju, sveučilištu i znanosti uputi u saborsku proceduru.

– Prijedlozi zakona temelje se na obmanama – ustvrdio je bivši ministar znanosti i obrazovanja Gvozden Flego. Kaže kako akademska zajednica neće prihvatiti promjene na gore, a nacrt zakona je nazvao neustavnim i kontradiktornim. – Čardak ni na nebu ni na zemlji – zaključio je.

Osim Flege, koji je kritizirao sve veći politički utjecaj u visokom školstvu, oglasila se i Lada Čale Feldman iz inicijative Akademska solidarnost.

– Poručuje nam se da će zakoni ići, valjda i bagerima i tenkovima ako bude trebalo, i to isti dan kada se najavljuje ustoličenje praznika u čast žrtvama totalitarnih režima – kazala je Čale Feldman.

Poručila je kako neće odustati od svoga sna da se onemogući donošenje protuustavnog zakona te podsjetila da će “akademski radnici stupiti u štrajk uputi li Vlada, kako se njenim priopćenjem najavljuje, nacrte zakona u saborsku proceduru.”

Nesuglasice oko novog zakona nastale su kada je postalo jasno kako resorno ministarstvo želi smanjiti broj profesora na sveučilištima. Međutim, za to, smatraju okupljeni, direktno je odgovorna politika koja preko preko Nacionalnog vijeća za znanost, ali i onog sveučilišnog, po političkom ključu postavlja profesorski kadar.

Komentara 1

DU
Deleted user
18:57 08.06.2011.

S obzirom da su članovi \"Akademske solidarnosti\" prema sadržaju web stranice u 99% s filozofskog fakulteta ovo je u biti Još jedan već viđeni štrajk filozofskog fakulteta u ZG... Razumijem njihov strah, jer prvi rezovi će sigurno biti na filozofskom koji uporno i uredno proizvodi velike količine kadra za burzu.... A kako funkcionira \"neovisnost sveučilišta\" moglo se lijepo vidjeti na primjeru Ekonomskog fakulteta i dekana Tipurića.... A dobar primjer \"komercijalizacije\" bio je i na Prometnom fakultetu... Dok je velecjenjini rektor Aleksa očito cijelo vrijeme bio na paštašuti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije