Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CENZUS

Počinje prebrojavanje mladih bijelih roda

bijela roda
Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
11.07.2014.
u 09:00

U najistočnijoj županiji uočljiv je porast broja gnijezda na stupovima električne rasvjete i umjetnim platformama, dok se vrlo mali broj gnijezda nalazi na stablima

Počinje cenzus, prebrojavanje bijele rode koje se obavlja svakih deset godina detaljnim monitoringom gnijezda i aktivnosti koji se provodi u dva terenska istraživanja, najavljuju iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije.

- Prvi dio monitoringa obavlja se neposredno nakon dolaska bijelih roda i početka gniježđenja, kada se utvrđuje koliki broj parova se gnijezdi, a koliko gnijezda je ostalo neaktivno. Drugi obilazak koji se provodi do sredine srpnja, pokazuje kolika je uspješnost gniježđenja, odnosno broj mladih roda koje su spremne za prvi let i odlazak na zimovalište krajem kolovoza - kaže Mario Raguž, djelatnik ove Javne ustanove koji obavlja monitoring gnijezda bijele rode i bilježenje stanja brojnosti populacije u sklopu 7. Cenzusa bijele rode.

Kao zanimljivost ističe da je u najistočnijoj županiji uočljiv porast broja gnijezda na stupovima električne rasvjete i umjetnim platformama, dok se vrlo mali broj gnijezda nalazi na stablima. Raguž dodaje kako su osim zaštite vrste i gnijezda što je regulirano odredbama Zakona o zaštiti prirode, potrebne i zaštitne mjere staništa za ishranu bijele rode što bi, kako kaže, svakako dalo očekivane rezultate na stanju populacije.

>> Vukovarsko-srijemski zaštitari ptica najbolji u kontinentalnoj Hrvatskoj

>> Malena i Klepetan na svijet donijeli četiri male rode

Komentara 1

CO
coolman
09:26 11.07.2014.

Šta je sa lovcima koji nesmetano iz zabave i objesti pucaju po rodama? Dali i to spada u zaštitu roda? Dali je ikada ikoji lovac zbog toga kažnjen? Možda bi Malena mogla o tome nešto reći!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije