Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Počinje prebrojavanje mladih bijelih roda

U najistočnijoj županiji uočljiv je porast broja gnijezda na stupovima električne rasvjete i umjetnim platformama, dok se vrlo mali broj gnijezda nalazi na stablima
11. srpnja 2014. u 09:00 1 komentara 313 prikaza
bijela roda
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL

Počinje cenzus, prebrojavanje bijele rode koje se obavlja svakih deset godina detaljnim monitoringom gnijezda i aktivnosti koji se provodi u dva terenska istraživanja, najavljuju iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije.

- Prvi dio monitoringa obavlja se neposredno nakon dolaska bijelih roda i početka gniježđenja, kada se utvrđuje koliki broj parova se gnijezdi, a koliko gnijezda je ostalo neaktivno. Drugi obilazak koji se provodi do sredine srpnja, pokazuje kolika je uspješnost gniježđenja, odnosno broj mladih roda koje su spremne za prvi let i odlazak na zimovalište krajem kolovoza - kaže Mario Raguž, djelatnik ove Javne ustanove koji obavlja monitoring gnijezda bijele rode i bilježenje stanja brojnosti populacije u sklopu 7. Cenzusa bijele rode.

Kao zanimljivost ističe da je u najistočnijoj županiji uočljiv porast broja gnijezda na stupovima električne rasvjete i umjetnim platformama, dok se vrlo mali broj gnijezda nalazi na stablima. Raguž dodaje kako su osim zaštite vrste i gnijezda što je regulirano odredbama Zakona o zaštiti prirode, potrebne i zaštitne mjere staništa za ishranu bijele rode što bi, kako kaže, svakako dalo očekivane rezultate na stanju populacije.

>> Vukovarsko-srijemski zaštitari ptica najbolji u kontinentalnoj Hrvatskoj

>> Malena i Klepetan na svijet donijeli četiri male rode

sprovod za 30 ljudi
Svijet se danas oprašta od princa Philipa: Kraljica naredila da se braća Harry i William razdvoje
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • coolman:

    Šta je sa lovcima koji nesmetano iz zabave i objesti pucaju po rodama? Dali i to spada u zaštitu roda? Dali je ikada ikoji lovac zbog toga kažnjen? Možda bi Malena mogla o tome nešto reći!