Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U sjećanje na žrtve

Počinje izgradnja Spomen područja minsko polje kod Lovasa

Lovas
20.05.2019.
u 16:11

18. listopada 1991. godine skupina od 50-ak mještana Lovasa natjerana je, pod prijetnjom oružjem, da pješice uđu u minsko polje kako bi ga očistili od mina

Minsko polje kod Lovasa, sela nedaleko od Vukovara, jedan je od najstrašnijih ratnih zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata. Toga 18. listopada 1991. godine skupina od 50-ak mještana Lovasa natjerana je, pod prijetnjom oružjem, da pješice uđu u minsko polje kako bi ga očistili od mina.

Tom prilikom poginula je 21 osoba dok ih je 14 ozlijeđeno. Na mjestu toga zločina uskoro će početi izgradnja Spomen područja minsko polje sa spomenikom i interpretacijskim centrom. Slijedom raspisanoga javnoga natječaja, na koji su pristigla 33 rada iz cijele Hrvatske, odabran je rad po kojem će biti izrađeno Spomen područje.

Pojašnjavaju odabrani rad načelnica Općine Lovas Tanja Cirba kaže kako će parcela na kojoj se dogodio zločin, a na kojoj je postavljen križ, ostati netaknuta i tako podsjećati na tu istu lokaciju u listopadu 1991. godine. Kako stoji u obrazloženju projekta spomenik je od bijelog brušenog betona s vidljivim agregatom – šljunčanim oblucima. Duž cijeloga križa bit će ispisana imena 90 poginulih s područja Općine Lovas tijekom Domovinskog rata. Noću će spomen područje biti osvijetljeno i tako se isticati i križ i ispisana imena. U središnjem dijelu predviđeno je mjesto za polaganje vijenaca. Na samome križu nalazit će se i 6 multimedijalnih info ploča gdje će se posjetitelji moći informirati o svim najvažnijim događanjima na području općine u vrijeme Domovinskog rata.

– Uskoro planiramo krenuti s izradom projektne dokumentacije za što smo aplicirali u Ministarstvo branitelja. S radovima planiramo krenuti iduće godine. Prema našim procjenama u izgradnju Spomen područja bit će uloženo oko 1,5 milijuna kuna (bez PDV-a) – rekla je Cirba.

U drugoj fazi projekta bit će izgrađen i Interpretacijski centar koji će biti ukopan u zemlju. U njemu će biti prostor za kupovinu knjiga vezanih za Lovas i Domovinski rat, a moći će se pogledati i dokumentarni film koji govori o stradanju mještana. Bit će osiguran i prostor za suvenirnicu. Za tu drugu fazu općinske vlasti konkurirat će na natječaje ministarstava i EU fondova, a nije isključena niti mogućnost da po uzoru na vukovarski Vodotoranj pozovu građane i prave osobe iz cijele Hrvatske da se uključe u prikupljanje sredstava za izgradnju ovoga centra.

Ključne riječi

Komentara 6

YY
yy1
16:52 20.05.2019.

Dobro spomen područje uredu još bi bilo bolje procesuirati one koji su postavili to minsko polje.

RM
ruzica_mario
16:39 20.05.2019.

jesu li pitali pupovca dali se on slaze s tim ili treba podic spomenik onim 6 milijuna srba "pogubljenih" u jasenovcu??

Avatar neidemdalje
neidemdalje
16:30 20.05.2019.

svaka čast žrtvama ali ljudi ne mogu jesti spomenike , nigdje vijesti da su otvorena nova radna mjesta da djeca ne odlaze van...kome će te ostaviti spomenike , sirijcima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije