Naslovnica Vijesti Hrvatska

Počinje gradnja nove pruge 
između Sv. Ivana Žabna i Gradeca

Vrijednost je nove dionice pruge, duge 12,2 kilometra, 203,4 milijuna kuna
18. prosinca 2015. u 07:00 5 komentara 665 prikaza
vlak
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Djelatnici HŽ Infrastrukture danas počinju graditi novu željezničku prugu na dionici Gradec – Sv. Ivan Žabno. Vrijednost je nove dionice pruge, duge 12,2 kilometra, 203,4 milijuna kuna. Projekt je 85 posto sufinanciran iz fondova EU. Počinju pripremni radovi koji podrazumijevaju čišćenje i pripremu terena odnosno uklanjanje šiblja, grmlja, drveća te vađenje panjeva.

Početkom iduće godine, ako to dopuste vremenski uvjeti, krenut će se i s opsežnijim građevinskim radovima, prije svega na nadvožnjaku preko autoceste (Podravskog ipsilona).

Kako je planirano, do kraja 2017. pruga bi trebala biti završena. Uz taj projekt, novac iz fondova EU dobit će se i za rekonstrukciju pruge Dugo Selo – Križevci te dionice Rijeka – Brajdica, Zaprešić – Zabok i Vinkovci – Vukovar.

Ukupna im je vrijednost više od tri milijarde kuna.

Projekt pruge Dugo Selo – Križevci prvi je hrvatski projekt koji je morala odobriti i Europska komisija. HŽ Infrastruktura upravlja s 2605 kilometara pruga, 554 kolodvora i stajališta, 1519 pružnih prijelaza, 109 tunela te 542 mosta.

Dnevno prugama vozi 730 putničkih te 135 teretnih vlakova.

>> Na radnika HŽ-a u Novskoj naletio vlak

ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

  • Bjelovar112:

    lažu banda a ukidaju linije

  • krutiii:

    sagradit će prugu nikad. .

  • MarkoKosmicki:

    sto je s prugom zagreb -vinkovci-beograd ili sa prugom rijeka -zagreb-madjarska- vlakovi voze 40 km na sat i to u ovom stoljecu.