Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investicija

Počinje gradnja mosta u Miljani!

'                               '
''
04.10.2011.
u 09:12

Raspon mosta bit će 24 metra, širina 9,6 metara, a sagradit će se i pristupna cesta duga 130 metara

Nakon što je napravljena projektna dokumentacija, otkupljeno zemljište te ishođena građevinska i lokacijska dozvola, Hrvatske ceste ovih su dana napokon raspisale natječaj kojim se traži najpovoljniji ponuđač za izvođenje radova na izgradnji pograničnog mosta preko Sutle, na međudržavnom prijelazu Miljana – Imeno kao i pristupnih cesta do samog mosta.

– Iako to nismo bili dužni, Županijska uprava za ceste osigurala je novac za otkup zemljišta i projektnu dokumentaciju. Za pet parcela ukupne površine oko 2500 četvornih metara, ŽUC je izdvojio nešto više od 150.000 kuna, a za projektnu dokumentaciju platili smo oko 450.000 kuna – rekao nam je čelni čovjek ŽUC-a Jasmin Krizmanić. Inače, sam drveni most u Miljani za promet teretnih vozila zatvoren je već 15-ak godina, a zbog oronulosti potpuno je zatvoren 2008. godine i od tada se kao zamjenski prijelaz koristi most na graničnom prijelazu Plavić – Sedlarjevo koji je nekoliko kilometara udaljen od Miljane.

Most - spomenik kulture

Kako je drveni most u Miljani pod zaštitom spomeničke baštine i konzervatora te se ne smije rušiti, novi betonski most gradit će se pored njega. Kako je predviđeno projektnom dokumentacijom, raspon novog mosta nešto je manji od 24 metra, bit će širok 9,6 metara, uključujući i nogostupe, a dužina pristupne cesta do samog mosta bit će oko 130 metara. Ukupna investicija gradnje prilazne ceste s hrvatske strane i polovice mosta procijenjena je na oko 5,5 milijuna kuna s tim da će izvođač radova od svake strane, hrvatske i slovenske, naplatiti po polovicu troškova za gradnju mosta, dok će gradnju prilazne ceste svaki platiti sam. Kako neslužbeno doznajemo, Slovenci još uvijek nisu osigurali novac za gradnju, no to bi se trebalo uskoro riješiti rebalansom njihova proračuna. Načelnik općine Zagorska Sela Željko Kodrnja rekao nam je da je konačno raspisivanje natječaja za gradnju novog mosta za njega najradosnija vijest u ovoj godini.

Pribojavanje

– Zagorska Sela čekaju na gradnju mosta u Miljani već dugi niz godina i sretan sam što su se hrvatska i slovenska strana napokon o svemu dogovorile. Malo sam se pribojavao kad su Slovenci izglasali nepovjerenje svojoj Vladi, ali izgleda da problema ipak neće biti. Mnogi naši mještani rade u Sloveniji i svakodnevno prelaze granicu i novi most će puno značiti za ovdašnje žitelje i za razvoj cijelog ovog našeg kraja – rekao nam je načelnik Kodrnja.

Komentara 1

HT
hund-titan
16:52 04.10.2011.

pisite pisite o tom mostu,pa da i stavljate slike kao ova kad se neko dosao slikat ob narasloj Sutli,nema veze slikali so se tu i drugi obcinari sa obecanjima,da bude most i prosle su godine.Svaki koji se dnevno vozi zaobilaskom od 8 km zbog par vreca cementa mora biti ljut,a i ljut zbog nerazumevanja da se taj most ne moze napravit tako dugo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije