Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka 2015.

Počinje arbitraža o graničnom sporu sa Slovenijom

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
02.06.2014.
u 08:21

Po arbitražnom sporazumu, sud će odlučivati o toku morske i kopnene granice Hrvatske i Slovenije, o vezi Slovenije s otvorenim morem i o režimu upotrebe relevantnih morskih područja

Danas počinje usmena rasprava o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije pred Arbitražnim sudom u  Haagu, javlja HRT. Trajat će do 13. lipnja. Po članku 6. Arbitražnog sporazuma, rasprava neće biti otvorena za javnost, ali će po njezinu završetku biti objavljeni sažeci argumenata obiju strana. Presuda se očekuje u drugom dijelu 2015., odluka je obvezujuća, a obje su strane više puta izražavale optimizam da će sud presuditi u njihovu korist.

U prvom tjednu rasprave Hrvatska će iznositi svoje argumente u ponedjeljak popodne, te u utorak. Početku rasprave prisustvovat će i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i njezin slovenski kolega Karl Erjavec. Slovenija će odgovarati u četvrtak i petak prijepodne. U drugom tjednu rasprave, od 9. lipnja, Hrvatska će iznositi argumente u ponedjeljak te u utorak prijepodne. Slovenija će odgovarati u četvrtak i u petak ujutro.

Po arbitražnom sporazumu, sud će odlučivati o toku morske i kopnene granice Hrvatske i Slovenije, o vezi Slovenije s otvorenim morem i o režimu upotrebe relevantnih morskih područja. Arbitražni sud primjenjuje pravila i načela međunarodnoga prava, međunarodno pravo, pravičnost i načelo dobrosusjedskih odnosa u svrhu postizanja poštenog i pravednog rezultata, uključujući i sve relevantne okolnosti.

>> Crna Gora poručila: Pola Prevlake je naše

Komentara 18

ST
stefj
09:40 02.06.2014.

Slovenci mogu slobodno Kosorici dignuti spomenik...

DU
Deleted user
09:07 02.06.2014.

Treba citirati ak. Rudolfa: Dajemo da nam uzmu!

KA
karcinom
10:19 02.06.2014.

Svi u Hrvatskoj trebaju dati podršku Kosor ..:-))::--i zato ce vam napravit još jednu cesticu ili fontanicu a vi cete opet glasat za HDZ...zaposlit ce 10 ljudi u ministarstvima svake godine, još 10 u agencijama države i vi sretni.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije