Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Socijalna skrb

Početak kraja lažne socijale: Centri vide tko ima kakva primanja

'17.09.2012., Zagreb - Dubrava 47, Centar za socijalnu skrb Dubrava. Ministrica Milanka Opacic, obisla je centar za socijalnu skrb zbog pocetka rada aplikacije SocSkrb kojom se povezuju sve ustanove.
'Marko Prpic/PIXSELL'
17.09.2012.
u 18:32

Nova aplikacija SocSkrb povezat će se s Poreznom upravom, MUP-om, gruntovnicom i drugim državnim tijelima

Rješenja za korisnike raznih oblika socijalne skrbi uskoro će se brže donositi, a nepravilnosti odmah uočavati. Prva od 11 kvartovskih podružnica Centara za socijalnu skrb Zagreba, ona u Dubravi, jučer je umrežena u dugoočekivanu aplikaciju SocSkrb, putem koje će se informatički povezati svi centri u jedinstveni registar podataka o svim korisnicima prava i usluga socijalne skrbi. Povezivanjem aplikacije s bazama podataka drugih tijela državne uprave, za početak s Poreznom upravom, ubrzat će se proces rada u centrima jer će o svakom korisniku odmah biti vidljivi svi podaci relevantni za ostvarivanje nekog prava.

Građani su to davno platili

– Do kraja godine sve će zagrebačke podružnice biti umrežene, a do kraja 2013. i ostali centri u Hrvatskoj, prvo oni u velikim gradovima – najavila je Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih, koja je jučer obišla jedan od najopterećenijih zagrebačkih centara socijalne skrbi, onaj u Dubravi.

– Ovaj projekt je davno plaćen, ali do danas nije bio u funkciji. Mi smo se odmah po dolasku primili posla kako bi ga što prije osposobili – dodala je M. Opačić, misleći na kredit koji je prije osam godina dobiven od Međunarodne banke za obnovu i razvoj, ali informatizacija nije provedena.

Upiranje prstom

Država trenutačno broji 250 tisuća korisnika, od kojih ih 106 prima novčanu pomoć. Na pitanje koje su najčešće nepravilnosti, ministrica Opačić kazala je kako nema kontrole koliko i kakve pomoći netko dobiva od države, a što od jedinica lokalne samouprave, što i koliko ima od imovine... Upiranje prstom i "rekla-kazala" dosad nije bilo provjerljivo, ali informatizacijom sustava, koju internetski podržava CARNet, hoće.

Tako će doskora napokon biti onemogućen nekontrolirani odljev novca i zloporabe, a socijalnim radnicima ostat će više vremena za korisnike.

Komentara 53

Avatar pupoljak
pupoljak
18:41 17.09.2012.

No, konačno!!!

Avatar KradeZe20HDZ
KradeZe20HDZ
18:45 17.09.2012.

Stravićno

MA
maaraa
13:05 18.09.2012.

početkak kraja lažnoj socijali.....hahahaha Pravu socijalu će "izrešetati pitanjima i dokazima" a kad krenu na one druge...prste k sebi i nediraj..... Romi se nesmiju dirati,oni su zakonom zaštičeni, Srbi su ugroženi.Bošnjaci/na istoku RH/ u hrvatskoj primaju soc.pomoć i dd aa sva imovin im je u BH.To isto rade i Srbi na istoku....Nakon svega za Hrvate ne ostane ništa.Hoće li se Milanka Opačić usuditi taknuti u ove skupine.Naravno da neće.Puno buke nizašto.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije