Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Početak kraja lažne socijale: Centri vide tko ima kakva primanja

Nova aplikacija SocSkrb povezat će se s Poreznom upravom, MUP-om, gruntovnicom i drugim državnim tijelima
17. rujna 2012. u 18:32 53 komentara 25 prikaza
'17.09.2012., Zagreb - Dubrava 47, Centar za socijalnu skrb Dubrava. Ministrica Milanka Opacic, obisla je centar za socijalnu skrb zbog pocetka rada aplikacije SocSkrb kojom se povezuju sve ustanove.
Foto: 'Marko Prpic/PIXSELL'

Rješenja za korisnike raznih oblika socijalne skrbi uskoro će se brže donositi, a nepravilnosti odmah uočavati. Prva od 11 kvartovskih podružnica Centara za socijalnu skrb Zagreba, ona u Dubravi, jučer je umrežena u dugoočekivanu aplikaciju SocSkrb, putem koje će se informatički povezati svi centri u jedinstveni registar podataka o svim korisnicima prava i usluga socijalne skrbi. Povezivanjem aplikacije s bazama podataka drugih tijela državne uprave, za početak s Poreznom upravom, ubrzat će se proces rada u centrima jer će o svakom korisniku odmah biti vidljivi svi podaci relevantni za ostvarivanje nekog prava.

Građani su to davno platili

– Do kraja godine sve će zagrebačke podružnice biti umrežene, a do kraja 2013. i ostali centri u Hrvatskoj, prvo oni u velikim gradovima – najavila je Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih, koja je jučer obišla jedan od najopterećenijih zagrebačkih centara socijalne skrbi, onaj u Dubravi.

– Ovaj projekt je davno plaćen, ali do danas nije bio u funkciji. Mi smo se odmah po dolasku primili posla kako bi ga što prije osposobili – dodala je M. Opačić, misleći na kredit koji je prije osam godina dobiven od Međunarodne banke za obnovu i razvoj, ali informatizacija nije provedena.

Upiranje prstom

Država trenutačno broji 250 tisuća korisnika, od kojih ih 106 prima novčanu pomoć. Na pitanje koje su najčešće nepravilnosti, ministrica Opačić kazala je kako nema kontrole koliko i kakve pomoći netko dobiva od države, a što od jedinica lokalne samouprave, što i koliko ima od imovine... Upiranje prstom i "rekla-kazala" dosad nije bilo provjerljivo, ali informatizacijom sustava, koju internetski podržava CARNet, hoće.

Tako će doskora napokon biti onemogućen nekontrolirani odljev novca i zloporabe, a socijalnim radnicima ostat će više vremena za korisnike.

Zagreb: Premijer Plenković o gospodarskim mjerama Vlade zbog koronavirusa
PREVENCIJA
Vlada održala telefonsku sjednicu: Zatvaraju se ovi granični prijelazi
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
  • Avatar pupoljak
    pupoljak:

    No, konačno!!!

  • maaraa:

    početkak kraja lažnoj socijali.....hahahaha Pravu socijalu će "izrešetati pitanjima i dokazima" a kad krenu na one druge...prste k sebi i nediraj..... Romi se nesmiju dirati,oni su zakonom zaštičeni, Srbi su ugroženi.Bošnjaci/na istoku RH/ u hrvatskoj primaju soc.pomoć i dd a ... prikaži još!a sva imovin im je u BH.To isto rade i Srbi na istoku....Nakon svega za Hrvate ne ostane ništa.Hoće li se Milanka Opačić usuditi taknuti u ove skupine.Naravno da neće.Puno buke nizašto.....