Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Počeo četvrti po redu Greencajt, najvažniji festival održivosti u regiji

Greencajt festival
22.05.2024.
u 13:42

Pod motom “Don't feed your monster”, započeo je Greencajt festival, koji se održava po četvrti put. U Paviljonu 13 Zagrebačkog velesajma okupili su se međunarodni i domaći govornici i panelisti, a posjetitelji su napunili dvoranu do zadnjeg mjesta. Tijekom tri dana Greencajt festivala raspravljat će se o čak tridesetak raznih održivih tema. Festival je službeno otvorila Marija Vučković, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Dekarbonizacija i zelena tranzicija prioriteti su ove Vlade. Imajući u vidu sve stupove održivosti, možemo očuvati najvrjednije resurse za budućnost. Pred nama je mnogo izazova i nadam se da ćemo takvim izazovima odgovoriti. Čast mi je otvoriti ovaj vrijedni festival”, rekla je ministrica Vučković i tako iskazala jasnu podršku festivalu.

"Pretjerana konzumacija prijeti održivosti. Sve to dovelo nas je do neodrživog modela kojem moramo stati na kraj. Drago mi je što na festivalu okupljamo više od 70 govornika i imamo program koji obuhvaća brojne teme", rekao je Vinko Filipić, direktor Greencajt festivala. Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević  također podržao je Greencajt kao projekt koji promiče održivost, zelenu tranziciju, pozitivne klimatske ciljeve i ekološka rješenja.

Drago mi je da Zagreb ima festival na kojem se raspravlja o ključnim izazovima, a četvrto izdanje pokazuje da je svake godine program sve bolji i bolji. Važno je da svi zajedno radimo na zelenoj tranziciji jer vrijeme za promjenu nije danas ili sutra, ono je već bilo jučer”, istaknuo je Tomašević.

Marc Buckley, savjetnik UN-a i autor manifesta o ciljevima održivog razvoja održao je predavanje pod nazivom "Revitalizacija umjesto održivosti: vizija i plan za budućnost svijeta". Naglasio je i kako održivost predstavlja tek početni korak te kako je revitalizacija planeta ključna za stvaranje zdravijeg i održivog svijeta. “Revitalizacija znači da moramo osigurati uvjete kako bi se život mogao sam obnavljati. Nije dovoljno grliti drveće, održivost je život, ona se mora živjeti”, rekao je Buckley i dodao kako nije stvar da najjači preživljavaju, već oni koji se najbolje prilagođavaju promjenama. Osvrnuo se i na umjetnu inteligenciju koja nam može pomoći u revitalizaciji planeta. “Mnogi se boje da će AI preuzeti svijet, ali nikad se nismo zapitali kako to mogu napraviti gljivice i bakterije koje nam prijete već milijardama godina”, rekao je Buckley i s punom dvoranom podijelio svoje zlatno pravilo - ponašaj se prema drugima i planetu onako kako bi želi da se prema tebi ponašaju.

Buckley je sudjelovao i na panelu "Nemamo kuglu, ali imamo viziju…" sa stručnjacima Andreasom Rörigom iz E.ON Hrvatska, Zoranom Stankovićem iz Atlantic Grupe, Stankom Kršlovićem iz Philip Morris Zagreb i Dine Baenninger iz Charisma Nova koji su raspravljali o inovativnim rješenjima i strategijama koje će oblikovati budućnost održivog razvoja. Složili su se kako potrošači postaju osvješteniji kada su u pitanju proizvodi koje konzumiraju i kupuju, a na kompanijama je da iskoriste znanje i tehnologiju koju imaju i osiguraju što bolja rješenja za potrošače, ali i održivu budućnost. 

Ostatak programa najavljuje niz zanimljivih predavanja i panela vodećih stručnjaka iz ESG područja. Dr. Wasim Sarwar Dilov iz Rimac Energy govorit će o budućnosti s obnovljivim izvorima energije, dok će dr. Lučka Kajfež Bogataj, dobitnica Nobelove nagrade za mir i vodeća stručnjakinja za klimatske promjene na predavanju „Kako (pre)živjeti na planetu koji ne raste?“ pričati o izazovima života na planetu s ograničenim resursima. Helen Carlström iz EON-a će predstaviti švedske inicijative za postizanje nulte razine emisija, a Violeta Bulc, , globalna predsjednica G100 WWEF-a i bivše dopredsjednica Slovenije, podijelit će svoju viziju EKO-civilizacije.

Greencajt će prvog dana ugostiti mladog IT stručnjaka Gorjana Jovanovskog, kreatora najveće platforme klimatskih podataka Earthcare.ai, koji će nam reći sve o umjetnoj inteligenciji u ekološkim izazovima. Panel “The Eleph(AI)nt is in the room! Who has the key?” okupit će vodeće stručnjake iz područja tehnologije i inovacija - Nikolu Dujmovića, predsjednika Uprave SPAN-a, Adriana Ježinu, predsjednika Uprave Telemacha, Matiju Žulja, CEO i vlasnik Agrivi i Jana Štedula iz Mindsmihsa koji će predstaviti inovativna rješenja koja transformiraju našu svakodnevicu. Na pozornicu Greencajt festivala popet će se Samah El Hage i Paolo Nardi Fernandez koji će publici objasniti budućnost tehnologije i mogućnosti AI-a da doprinese zelenoj budućnosti. Greencajt festival održava se od 22. do 24. svibnja, a sve informacije možete pronaći na www.greencajt.hr, a novosti pratite na FB, IG profilima. 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije