Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedan sat unatrag

Jeste li pomaknuli kazaljke na satu?

pomicanje sata
Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL
26.10.2014.
u 08:26

U nedjelju tri sata ujutro, podsjetimo, počelo je zimsko računanje vremena. Vrijeme se pomaknulo jedan sat unatrag - sa 3 sata na dva sata

Jeste li pomaknuli kazaljke na satu jedan sat unatrag?

Naime, u nedjelju tri sata ujutro, podsjetimo, počelo je zimsko računanje vremena. Vrijeme se pomaknulo jedan sat unatrag - sa 3 sata na dva sata pa smo u skladu s tim trebali uskladiti i svoje satove.

Podsjetimo, svake godine u proljeće sat se pomiče jedan sat unaprijed te počinje ljetno računanje vremena koje je stvoreno kako bi se bolje iskoristilo duge ljetne dane. Ono najviše koristi državama koje su udaljenije od ekvatora, a danas ga koristi 70-tak zemalja. U jesen se sat pomiče jedan sat unatrag odnosno završava ljetno računanje vremena i počinje zimsko.

Od danas  također, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, na motornim vozilima i danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, a kazna za nepoštivanje te odredbe iznosi 300 kuna. 

>> Spavamo jedan sat dulje: Ovog vikenda počinje zimsko računanje vremena 

>> Evo tko je i zašto došao na ideju da pomičemo sat

Komentara 4

VI
Vito
09:51 26.10.2014.

Jednostavno ne mogu vjerovati onom što misle zbog čega je "pomicanje vremena" dobro za države ____________ Očito nitko od vas nikad nije stvarno razmišljao __________ Sad "riskiram" da mi opet zabrane iznositi istinu jasnu od prozirnog svemira, jer će se svi nadri pisci članaka uvrijediti __________ Pomicanje vremena su izmislili vlasnici tvornica, bolje napisati vlasnici dionica po svijetu ___________ Da, možete to pripisivati osobama "od značaja" ___________ No, razmislite, ako imate s čime ____________ Radno vrijeme vam je od devet sati u jutro do pet sati poslijepodne - najučinkovitije razdoblje radno sposobnog čovjeka _________ A tko to radi? Kapitalist, vlasnik tvornice, konzorcija, dionica???? ________ Ili najobičniji šljaker koji za svoj rad dobiva više-manje adekvatnu naknadu __________ Razmislite još malo "dublje" - ujutro, kad se probudite, što radite???? ___________ poslije podne, kad se vratite s posla, što radite???? Ujutro se na brzinu otuširate, doručkujete, poljubite ženu, djete i "otrčite" na posao ______ Preko dana, kad je najbolje raditi, radite za drugog ______________ Kad ste najumorniji posao je "gotov" i vraćate se kući ženi koja "kvoca" i djeci koja " plaću" ____________ U isto vrijeme vlasnik, koji vam daje novce za vaše najučinkovitije vrijeme, se zabavlja na svojoj jahti (ipak je ljeto, zar ne) i ubire plodove vašeg rada u obliku bezbrižne zarade. ____________ Tako da dobro razmislite kome u stvarnosti vrijedi "pomicanje vremena" - vama koji ste umorni nakon cjelodnevnog rada - ili vlasniku koji može i ne mora raditi ništa, a ipak dobiva više od vasi može biti cijeli sunčani dan sa svojom obitelji ________ "Maknimo na stranu" "lokalne uvjete" i nezaposlenost diljem svijeta, "fokusirajte se na bitno - tko u stvarnosti štedi energiju??? ______ I koju to energiju štede???? _______ Energiju žarulja ___________ A o energiji strojeva koji troše jednako i po svijetlu i po mraku, nitko ne piše ___________ LED rasvjeta se razvija sve brže pa tako razloga za takvu štednju više nema ___________ No, električna energija koju troše radni strojevi, može i računala, jednaka je i po danu i po noći ______________ Sad će "pljuštati" minusi

AM
Axis Mundi
00:31 27.10.2014.

jesam, i samo da mi je vidjet' budalu koja je ovo izmislila da mu opalim jednu (figurativnu)!

VI
Vito
10:01 26.10.2014.

Razmislite i o "koeficijentima" kojima vas nagrađuju za vašu kvalifikaciju __________ Jedan naprama deset (1:10) je "najveći" svjetski dopušteni raspon "nagrađivanja" ____________ Vi se znojite razmišljajući kako riješti problem cijeli dan, jer vam to piše u opisu posla, dođete umorni kući i vidite da ste "dobili" nekoliko puta manje od susjeda koji vam je šef i koji nije ništa radio nego samo skupio vaše "rezultate" i "prezentirao" ih vlasniku koji ga zatim nagrađuje za supješno "uprezanje" radno sposobnog djelatnika u rješavanju problema tijekom sunčanog dana __________ No, to se zove kapitalizam gdje svatko dobije što zaslužuje _______ Za razliku od komunizma, gdje su dobivalo više oni koji nisu radili od onih koji jesu radili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije