Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU

Počelo usklađivanje gospodarskih politika

Barroso i Rehn
European Commission
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
12.01.2011.
u 12:43

Nacrte državnih proračuna za iduću godinu države članice moraju već do travnja predstaviti Europskoj komisiji i Vijeću EU

”Novom mijenom u europskoj integraciji” nazvao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso prvi Godišnji pregled rasta, koji je u srijedu usvojio  povjerenički kolegij Europske komisije. U njemu su mjere koje EK predlaže državama članicama eurozone kako bi postigle makroekonomsku postojanost, uravnotežile državne proračune i povećale gospodarski rast. Njihove vlade trebaju ih imati na umu pri izradi nacrta proračuna za 2012. godinu, koje u travnju moraju predstaviti Komisiji i Vijeću EU. Obje će ih ustanove do srpnja procijeniti i predložiti moguće promjene. To je prvi korak prema zajedničkom gospodarskom upravljanju u EU.

- Ovim planom odlučno poboljšavamo upravljanje i usklađivanje naših međuovisnih gospodarstava. Ako ga posve primijenimo, vratit ćemo Europu snažnom gospodarskom rastu i većoj zaposlenosti – ustvrdio je Barroso.

Europski povjerenik za gospodarska i monetarna pitanja Olli Rehn naglasio je njegov “Keynesijanski okus”, odmaknuvši se tako prvi put od do sada uobičajenih jednoobraznih pohvala liberalnom modelu.

U poglavlju “Temeljne pretpostavke rasta” EK traži uravnoteženje prihodne i rashodne strane proračuna, ispravljanje makroekonomskih neravnoteža te osiguranje postojanosti novčarskog sektora. Poglavlje “Pokretanje tržišta rada, stvaranje prilika za radna mjesta” bavi se “povećanjem privlačnosti rada”, preobrazbom mirovinskih sustava, povratkom nezaposlenih na posao te uravnoteženjem sigurnosti i gipkosti (tzv. fleksigurnošću). U poglavlju “Omogućavanje rasta” riječ je o iskorištavanju mogućnosti jedinstvenog tržišta, privlačenju privatnog kapitala da financira rast te stvaranju “isplativa pristupa” energiji.

Rehn je posebno upozorio da se pri proračunskim rezovima ne smije smanjiti, nego se, dapače, mora povećati ulaganje u obrazovanje i inovacije. Također je istaknuo pomicanje mirovinske dobi prema očekivanoj duljini života, veća ulaganja u cjeloživotno obrazovanje te poticaje za zapošljavanje starijih. Puna provedba Direktive o uslugama, kako bi se stvorilo jedinstveno europsko tržište usluga, bila bi, dodao je, jedan od glavnih pokretača većeg gospodarskog rasta.

Kraj neodgovornosti i za Hrvatsku

Glavni je razlog uvođenja međusobnih usklađivanja državnih proračuna sprečavanje ugroze zajedničke valute, do koje je dovela neodgovornost prethodne grčke vlade. Po ulasku u eurozonu, i hrvatske vlade morat će se novčarski mnogo odgovornije ponašati; neće više moći donositi proračune u zadnji čas te ih potom stalno “rebalansirati”. 

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
01:15 13.01.2011.

Crknite imperijalisti ...........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije