Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porezni desant

Počele prve blokade isplata plaća zbog neplaćenih doprinosa

slavko linić
Boris Ščitar/Vecernji list
04.05.2012.
u 10:07

Ako radnik tuži poslodavca za jednu neisplaćenu plaću, još se može naplatiti. Poveća li se dug, nema šanse

Počelo je! Banke su stopirale prve isplate plaća radnicima čije tvrtke nisu uplatile i doprinose. U Erste banci otkrili su nam da su blokirali četiri naloga za isplatu iz dvije tvrtke, a novu su nam praksu potvrdile još neke banke. Vladina se Uredba o načinu provedbe plaćanja doprinosa prema plaći počela primjenjivati u srijedu, prvog radnog dana svibnja, no koliko će masovne biti blokade, znat će se tek nakon 15. u mjesecu, dokad su poslodavci dužni uplatiti doprinose za plaće iz prethodnog mjeseca. Hoće li tada krenuti i novi val socijalnih drama radnika, kolateralnih žrtava uvođenja porezne discipline?

Polovično rješenje

Ministarstvo financija, adresa koja bi trebala biti najupućenija u ovu akciju, tvrdi da nema podatke o broju poslodavaca koji trenutačno ne plaćaju doprinose i radnika kojima se ne isplaćuju pa smo ih izvukli neslužbenim kanalima, a jedna veća banka napravila je i procjenu prema stanju u travnju; izračunali su da je “potencijal” blokade ukupno tri posto plaća koje se isplaćuju preko njih s obzirom na to da u travnju 250 tvrtki nije platilo doprinose za svojih 1500 radnika.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, strahuje da će se i ova situacija prelomiti preko leđa radnika.

– Mi smo se neprekidno zalagali da uz uplatu neto plaće idu i doprinosi, ali ovo je polovično rješenje, u kojem je državi jedino bitno da napuni proračun, a radnici će ostati i bez svojih neto plaća – kaže Sever, koji smatra da bi cjeloviti model trebao obuhvatiti i državni fond koji bi omogućio cjelovitu isplatu plaća za jedan ili dva mjeseca tvrtkama koje su u privremenim teškoćama. Zauzvrat bi se država upisala na njihovu imovinu. Usto, ne vjeruje da će trenutačni model onemogućiti poslodavcima koji ne uplaćuju doprinose poslovanje po ostalim računima.

– Socijalni problemi svakako će se povećati, a moguće su i zloporabe Uredbe koja nigdje ne propisuje iznos koji poslodavac mora platiti. Moguće je da uplati samo kunu ili dvije na račun za doprinose pa da prođe i isplata plaće – sumnjičav je sindikalist.

Napokon disciplina

Ekonomski analitičari redom, pak, pozdravljaju Linićev plan vjerujući u uspostavu discipline u plaćanju.

Danijel Nestić s Ekonomskog instituta vjeruje da će se na ovaj način lakše detektirati problemi, ali i omogućiti naplata potraživanja radnika.

– Ako radnik ne dobije jednu plaću i tuži poslodavca, vrlo je lako da će je i dobiti. No, ako neisplata potraje i tvrtka ode u stečaj, nema šanse da se naplati, osim ako država ne stane iza tvrtke. A država više nema novca za to – napominje Nestić i poručuje: – Svako uvođenje nekog drugog kriterija za isplatu potpunih plaća, pa i socijalnog, u dugom roku čini štetu – svima.

Komentara 18

MA
mareiaco
10:23 04.05.2012.

Jutros na radiju čujem da večenjak to jes njegovi novinari nećeju dobit plaće jer nisu uplaćeni doprinosi.Vidi ti stranca kako neće poštivat Hrvatsku državu i ne plaća što mora platit.Došo je kraj i tome.

ME
Medici
11:02 04.05.2012.

Ma boli njih ona stvar..sve dok u državnu kasu kapa pinka, hebe se njima za jadni narod i radničku klasu...samo je pitanje dokle...A sat odkucava...tik - tak..tik-tak...Hvala.

AU
autoritet
10:46 04.05.2012.

Znači oni koji su dosad primali plaću na crno više neće dobivati niti takvu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije