Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dug ostaje

Počele masovne deblokade, no sutra mogu doći nove ovrhe

Prosvjed blokiranih
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
VL
Autor
Valentina Wiesner
09.08.2018.
u 17:54

U strukturi duga nad kojim se prestala provoditi ovrha iskazani su glavnica i kamata, ali nigdje nema podatka o trošku ovršnih postupaka

U nastavku primjene mjera za pomoć blokiranim građanima, konkretnije, Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, u posljednjih je nekoliko dana obustavljena ovrha nad 225.322 od ukupno 323.758 blokiranih, njih čak 70 posto. Od toga je deblokirano 50.695 ovršenika, a dug nad kojim se prestala provoditi ovrha iznosi gotovo 50 od ukupno 66 milijardi kuna.

Toliko o statistici koju su na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Banskim dvorima prezentirali predsjednik uprave Fine Dražen Čović i Finina ključna osoba za ovrhe Vinka Ilak, Kristijan Turkalj, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa te Hrvoje Čović, pomoćnik ministra financija i ravnatelj Carinske uprave. Na prvi pogled impresivne brojke, no što znače u stvarnosti?

Foto: VLm

Prvo; ovrhe su obustavljene, no dugovi su ostali. Iako bi bilo karikiranje reći da Vlada radi u maniri “operacija je uspjela, pacijent mrtav”, činjenica je da, osim za dugove koje ona može oprostiti, a to je 3,51 milijardu kuna glavnice i još 3,36 kuna kamate ovrha koje provodi središnja država, od ukupno 50 milijardi kuna, Vlada ne može jamčiti da ostali vjerovnici neće reaktivirati ovršne postupke. Ovakvim načinom deblokade unijela se i prilična zbrka među vjerovnike jer su izgubili svoj redoslijed naplate kojim su, u skladu sa Zakonom o obveznim odnosima, prisilno naplaćivali dug. S obzirom da je Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima “lex specialis” i kao takav ima prednost u odnosu na Zakon o obveznim odnosima, vjerovnici ne mogu utjerivati pravdu po toj osnovi. Ali, budući da sad bilo koji stari, ali i novi vjerovnik koji u međuvremenu iskrsne može pokrenuti ovrhu, dovode se u neravnopravan položaj i imaju osnove za pokretanje ustavne tužbe.

Sudski troškovi - glavnica

No, ništa od toga država ne očekuje jer su posrijedi obustave ovrha starijih od tri godine kod kojih već šest mjeseci nije bilo naplate.

– Vjerojatnost da će biti naplaćene tražbine koje su u Fininim registrima dulje od tri godine, a da u posljednjih šest mjeseci nije naplaćena niti kuna, manja je od 1%. Dugovi ne prestaju, ali prestaju ovrhe. Time se destimuliraju vjerovnici da pokreću ovrhe kada znaju da je naplata očito nemoguća, čime se dugoročno radi na smanjenju troškova ovršnog postupka – komentirao je predsjednik uprave Fine Dražen Čović.

Prosvjed blokiranih
1/5

Kad su posrijedi troškovi, indikativno je da u prezentiranim materijalima koji sadrže strukturu duga po kojem su obustavljene ovrhe trošak nigdje, ama baš nigdje, nije naveden. Iskazana je struktura duga prema kojoj se od tih 50 milijardi kuna 30 odnosi na glavnicu, a nešto manje od 20 na kamatu. Gdje su nestali troškovi? Oko 310 milijuna kuna potraživanja odvjetnika i sudskih vještaka iskazano je kao glavnica, a nigdje se ne vidi ni udio troškova javnih bilježnika. Na banke, kreditne unije i štedionice odnosi se najveći dio potraživanja za koje je “virtualno” prestao ovršni postupak: 12 milijardi kuna glavnice i još skoro šest milijardi kamata.

Najveći dug bankama

Nije baš jasno na čemu je utemeljeno uvjerenje da će se one tek tako odreći svojih potraživanja, kao ni telekomunikacijske kompanije nad čijih je 790 milijuna kuna i gotovo jednako toliko kamata također obustavljena ovrha. Zanimljivo je da se baš telekomi i “obijesno trošenje na skupe mobitele” koristi kao argument neodgovornosti blokiranih, no njihov je udio u trenutačno deblokiranih 50 milijardi kuna gotovo pa minoran.

Prosvjed blokiranih
1/7

Nije nevažno naglasiti i da su ovrhe obustavljene samo nad novčanim sredstvima, no ne i nad ostalom imovinom dužnika pa vjerovnik i u njoj može naći interes za pokretanje nove ovrhe. Još je preuranjeno donositi konačne zaključke, smatra i predsjednica Blokiranih Miriam Kervatin.

– Za ocjenu realnog stanja treba proći barem šest mjeseci. S obzirom na ro da provedbi triju Vladinih mjera nije prethodila analiza ni projekcija očekivanih rezultata, Vlada ovako radi “self-marketing” kao da prodaje bofl robu na placu pa stavi marku “Mike” umjesto “Nike” – sarkastična je M. Kervatin, no priznaje i da je Vlada deblokadom računa pokrpala mnoge rupe u hrvatskom zakonodavstvu za koje je nosila odgovornost. – Primjerice, Fina nije mogla provesti deblokadu čak i ako ovrhovoditelj više i nije postojao u registru poslovnih subjekata – objašnjava predstavnica blokiranih.

>> Što građani kažu o nacionalnom stadionu koji bi se trebao izgraditi u Blatu

Ključne riječi

Komentara 31

MA
mariocibaric12345
18:44 09.08.2018.

Ovaj narod stvarno nije zdrav kad treba otpisat zasto kad ne otpisuju zasto pa stvarno nevjerojatno

Avatar Zgubider.
Zgubider.
17:59 09.08.2018.

Posudi, ne vrati! Već će pasti s neba...

DD
ddh
18:41 09.08.2018.

Ovo je nevjerojatno. Drzava im oprasta dugove do 10.000 kn, propisima se zabranjuje ovrha ako u zadnjih 6 mjeseci nije bila moguca naplata, a mediji stvaraju klimu kao da to nije nista. Pa kaj bi htjeli? Da im se otpisu svi dugovi, da im se otpisu troskovi ovrhe i da im drzava da i po barem 5.000 kn nagrade zato jer su posudjivali tudje novce i koje nisu vracali, jer su trosili struju i vodu koju nisu placati, jer su uzimali kredite za provode i luxus koje ne vracaju ili za to jer su varali i banke i privatne osobe kad su posudjivali tudje novce? Nisu ti blokirani nikakve zrtve, to su pocinitelji prevara i kradljivci. Jer onaj tko posudjuje novce i ne vraca ih je prevarant i kradljivac, a ne nekakva zrtva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije