Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRAČANI

Počela iskapanja masovne grobnice pod Sljemenom - pokopani hrvatski i njemački vojnici

Zagreb: Nakon pronalaska kosti u Gračanima počelo je iskapanje
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/8
13.03.2017.
u 17:59

U arhivima postoje podaci o više od 800 žrtava, a iz ministarstva najavljuju da će javnost o svim nalazima biti uskoro obaviještena

Zagrebačka je podsljemenska zona mjesto brojnih smaknuća iz Drugog svjetskog rata i poraća: u arhivima postoje podaci o više od 800 žrtava. Premda i stanovnici Gračana već godinama upozoravaju na brojne neobilježene grobnice, Grad Zagreb nedavno je najavio gradnju žičare i otpočeo radove na tome projektu. Tako su, prije nešto više od mjesec dana, najprije srušene okolne barake kao priprema za gradnju žičare, a počeli su i radovi na novom tramvajskom okretištu. No, već i letimičan pogled na izravnani teren ubrzo je otkrio brojne kosti.

Pokopan veći broj vojnika

– Nagađa se da je ovdje pokopan veći broj hrvatskih i njemačkih vojnika, kao i da se na tom lokalitetu nalazi veliki broj pobijene stoke – rekao je stanar iz obližnje četvrti Domagoj Novosel, doktor povijesnih znanosti, za HRT.

No, kad su se pojavile i čvrste indicije da bi na istom mjestu mogla biti masovna grobnica, Ministarstvo hrvatskih branitelja o tome je zatražilo informacije od nadležnog Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i MUP-a te najavilo suradnju i daljnje istraživanje. Potom je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na tom lokalitetu održao sastanak s relevantnim službama, da bi danas naposljetku otpočela i probna iskapanja.

Strmec, Lonjščina, Peščenka

Prema nekim informacijama, u grobnici poratnih žrtava u podsljemenskom dijelu Zagreba na lokaciji Strmec kriju se posmrtni ostaci 242 žrtve, u Lonjščini 27, Peščenki 60, na Zlodijevu Brijegu njih 50, lokalitet Zdenčec navodno krije njih 152, Bjelšenica 40, Obernjak – Brestovec 40, Krivićev Brijeg 60, Jelačićev Brijeg 40... i to je tek djelomični popis broja žrtava u masovnoj grobnici.

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja najavili su da će o svim nalazima nakon provedenih iskapanja javnost biti uskoro obaviještena.

>> Kod Vrgorca otkrivena masovna grobnica iz Drugog svjetskog rata

>> U Batajnici kod Beograda pronađena još jedna masovna grobnica

Komentara 127

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
18:19 13.03.2017.

Na toj lokaciji su pokopani i ranjenici i bolesnici, hrvatski i njemački vojnici i civili iz bolnice Brestovac koje su antifašisti po noći odveli i strijeljali. Svaka sličnost s Ovčarom i nije tako slučajna. Toliko o tome što počiva na antifašizmu, osim masovnih zločina.

ZE
zelina
18:30 13.03.2017.

Znači...gdje zapikneš lopatu u podnožju Medvednice naiđeš na ljudske kosti. Oni koji su ubijali nisu se trudili da odu dublje u šumu da zatru svoj krvavi trag, nego je bilo dovoljno na licu mjesta...

MO
mobitel20
18:31 13.03.2017.

Gracani su samo jos jedan u nizu dokaza kako bi prosli civili i razoruzani vojnici da se i nisu povlacili prema Bleiburgu...Eto, ovi iz Gracana "nisu bjezali"...Uzdali su se u pravednost jugokomunizma ,zenevske konvencije, pravedno sudjenje...Pa i najveci zlocinci su sudjeni u Nurnbergu, a ovdasnji monstrumi ni civile ni ranjenike nisu postedjeli masakra...Vidjeli smo reprize na Ovcari, Vocinu,Skabrnji,Prijedoru, Vlasenici, Srebrenici...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije