Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko vlada gradom?

Pobunjenici ušli u Gadafijevu palaču. Diktator još u Tripoliju

gadafi (1)
AFP
23.08.2011.
u 08:01

Na meti Gadafijevih snaga je i Zeleni trg koji su prije samo dva dana pobunjenici preimenovali u Trg mučenika i poručili svijetu da je Gadafijeva vladavina završila

Pobunjenici su osvojili Gadafijev utvrđeni stožer u Tripoliju, javlja Al Jazeera. Ušli su u njegovu palaču i pretražuju ju. Srušili su kip libijskog diktatora i slikali se pokraj spomenika. Na fotografijama se jasno vide posljedice ratovanja.

Opozicijske snage sve svoje oružje usmjerile su prema Gadafijevu imanju u libijskom glavnom gradu. Nedugo prije nego što su krenuli prema Gadafijevu utočištu žestoke borbe između pukovnikovih pristalica i pobunjenika vodile su se u okrugu Al-Mansoura. Prema izvješćima svjetskih medija, NATO-ovi zrakoplovi nadlijeću Gadafijevo imanje, a iz središta grada može se vidjeti gusti dim koji se nadvio nad dijelom grada u kojem stoluje Gadafi.

Upravo ove žestoke borbe podižu sve veću sumnju u izjave pobunjenika da su zavladali gradom, a na meti Gadafijevih snaga našao se i Zeleni trg koji su prije samo dva dana pobunjenici preimenovali u Trg mučenika i poručili svijetu kako je Gadafijeva vladavina završila.

Nakon javnog istupa Saifa al-Islama borbe nedaleko od Gadafijeva posjeda u glavnom gradu postale su još žešće, a snage vladajućeg režima koriste se i teškim topništvom kako bi zaustavile napade pobunjenika.

Glasnogovornik NATO-ovih snaga rekao je da "nema informacija o tome gdje se Gadafi trenutačno nalazi", dok je jedan ruski službenik istaknuo kako se telefonom čuo s libijskim čelnikom, koji je još u Tripoliju i "namjerava se boriti do kraja", javlja Reuters.

Rano jutros Gadafijev sin doveo je u pitanje izjave pobunjeničkih vođa da su zavladali Tripolijem.

– Pobunjeničke snage na tlu zbunjene su i već su se javile sumnje jesu li Gadafijevi pristalice infiltrirani u Nacionalno tranzicijsko vijeće – izvještava Al Jazeera.

Saif al-Islam, sin Moamara Gadafija, kojega su snage libijske opozicije navodno uhitile, razgovarao je s novinarima, javlja Al Jazeera, kako bi razjasnio glasine o svom uhićenju i objasnio svijetu da je teškom borbom slomljen otpor pobunjenika u Tripoliju te kako Gadafijeve snage pobjeđuju. Gadafijev sin, koliko se može vidjeti na televizijskim snimkama, čini se vrlo zadovoljan događajima u Tripoliju, a svijetu je poručio da je njegov otac siguran u Tripoliju i da nije napustio glavni grad. Također je objasnio i da nije zabrinut zbog međunarodne tjeralice koju je izdao Međunarodni sud u Haagu progoneći njega i njegova oca za zločine protiv čovječnosti.

Nekoliko sati ranije Luis Moreno-Ocampo, tužitelj Haaškog tribunala, objavio je kako je Saif al-Islam uhićen i pritvoren, a Waheed Burshan, član Tranzicijskog vijeća, potvrdio je da još uvijek ne znaju kako im je Gadafijev sin uspio pobjeći.

U međuvremenu, pobunjeničke snage potvrdile su da je uhićen Sadi Gadafi, pukovnikov treći sin. U subotu navečer uhićen je i Gadafijev najstariji sin Mohamad Gadafi, ali čini se kako je i on pobjegao pobunjeničkim snagama. Tijekom intervjua koji je davao nakon uhićenja začuli su se pucnjevi i Mohamadov svaki trag se izgubio. Svojim sunarodnjacima Gadafi je tada poručio da je ovo što se događa u Libiji sramotno te kako ga međusobno ubijanje muslimana jako rastužuje.

Ali i dalje najveće pitanje ostaje gdje se nalazi pukovnik Gadafi. Zadnji put njegova se poruka mogla čuti u subotu navečer kada je pozvao libijska plemena da ustanu i krenu prema glavnom gradu. 

– Kako možete dopustiti da Tripoli bude uništen? – pitao se u audioporuci.

>>Tripoli na prekretnici: Hoće li postati afrički Pariz ili pak Bagdad

Gdje su trojica Gadafijevih sinova, Hanibal, Mutasim i Khamis, još uvijek nije poznato. Pobunjenicima trenutačno najveće glavobolje zadaju nepotvrđene informacije kako je Khamis, zapovjednik vojne postrojbe koja je do sada zaustavljala pobunjeničke napade, krenuo prema Tripoliju.

>>Kraj libijskog diktatora – Gadafi Mesića molio za pomoć

Komentara 545

RE
@rea
00:15 24.08.2011.

00:12h NenadNikolicZagreb je napisao/la: ______________________ Mani se patetike !

OB
-obrisani-
00:50 24.08.2011.

Ja samo poredim DSK i Assangea... enough said

Avatar kobra11
kobra11
21:38 23.08.2011.

23.08.2011. u 21:33h nidza je napisao/la: ne valja ti tastatura nije 3 nule (000) nego dve nule (00)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije