Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugrožena sigurnost milijuna zračnih putnika zbog novih propisa

Pobuna pilota: EU od nas traži da letimo 14 sati u jednom danu

Piloti
REUTERS
05.10.2009.
u 19:46

Više od 13 sati leta u danu povećava rizik od nesreće pet i pol puta, upozorava čelnik britanskih pilota Jim McAuslan.

Ogorčeni piloti prosvjedovat će diljem Europe zbog nemogućeg radnog vremena na koje ih se tjera. Naime, prema pravilima EU, piloti bi trebali letjeti i više od 14 sati u danu premda stručnjaci smatraju da ne bi smjeli nipošto raditi više od 13 sati na dan.

Sve više od toga povećava rizik od nesreće pet i pol puta. Piloti kažu da su dugi letovi rizik za živote putnika i posada pa su njihovi sindikati izračunali da je za 15 posto nesreća kriva premorenost. Prosvjeda neće biti u Velikoj Britaniji jer je ondje pilotima to zabranjeno zakonom.

Zato će se britanski piloti solidarizirati s kolegama drugdje u svijetu, ukupno u 35 zemalja. Još se ne zna hoće li ta akcija utjecati na redove letenja i putnike.

Već se dulje piloti žale da su im se radni uvjeti pogoršali otkako zrakoplovne kompanije nastoje smanjiti troškove. Udruga britanskih pilota Balpa rapačat će dva milijuna letaka s tekstom prosvjeda pilota diljem Europe.

Glavni tajnik Balpe Jim McAuslan boji se da će nastojanja EU da se do 2012. godine standardiziraju radni uvjeti staviti pilote pod još veći pritisak.

Komentara 1

CI
cicibela
11:33 06.10.2009.

Pa zar nije EU diktatura to za čim čeznemo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije