Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOTEL SMRTI

Pobjegao sam u sobu, kleknuo u kut i počeo se moliti Bogu

kabul, hotel intercontinental (1)
Foto: AFP/Pixsell
1/3
28.06.2011.
u 22:42

Osjetio sam kako zemlja podrhtava, mislio sam da će se cijela zgrada srušiti od eksplozija. Bio sam uvjeren da neću preživjeti pa sam sastavio oporuku i stavio je u džep

Puna četiri sata trajala je u noći s utorka na srijedu drama u kabulskom hotel Inter Continental kada su u njega upali bombaši samoubojice i rastrčali se po zgradi. Osam bombaša oboružanih eksplozivnim prslucima, s automatskim oružjem i bacačima raketa u rukama, ubili su čuvara na ulazu u hotel i upali u zgradu te počeli pucati nasumice po hotelu gdje god su stigli. Rastrčali su se po krilima peterokatne zgrade i počeli borbu s pripadnicima hotelskog osiguranja. U času su se hodnici hotela pretvorili u bojišnice.

– Prvo sam mislio da je riječ o buci s obližnjeg gradilišta, a potom sam prepoznao pucnjeve, sve glasnije i glasnije. Bilo je jasno da se borba vodi u hodniku ispred moje sobe. Zaključao sam vrata, kleknuo u kut sobe i počeo se moliti. Napisao sam i oporuku te je stavio u džep – kazao je za CNN Amerikanac afganistanskog podrijetla Saiz Ahmed.

Hotelskom osiguranju koje se po hodnicima borilo s talibanima upomoć su stigli pripadnici afganistanskih specijalnih jedinica i NATO-ove postrojbe. Vidjevši da neće moći svladati osiguranje, bombaši samoubojice počeli su se raznositi u hodnicima hotela aktivirajući svoje eksplozivne prsluke.

– Čule su se eksplozije diljem hotela, vrlo blizu moje sobe. Osjetio sam kako zemlja podrhtava, mislio sam da će se cijela zgrada urušiti – kaže Ahmed. Kasnije se pokazalo da su talibani na branitelje hotela pucali raketama iz ručnih bacača, a kada bi im ponestalo municije, detonirali bi eksploziv kojim su bili opasani. Tijekom borbi po hodnicima peterokatne zgrade s više od 200 soba dvojica su napadača ustrijeljena, dvojica su se sama raznijela, dok su se trojica probila do krova zgrade. Iz zraka ih je pokosio NATO-ov helikopter koji je kružio iznad hotela.

– Kad se sve stišalo, čuo sam poziv na engleskom jeziku da izađemo iz sobe. Na hodniku koji se još dimio dočekali su nas marinci i s podignutim nas rukama izveli na identifikaciju. Kada se pokazalo da nismo talibani, pustili su nas, a većina gostiju odmah bi kleknula i počela zahvaljivati Bogu što su preživjeli – kaže jedan od gostiju hotela.

Ipak, nije sve bilo gotovo. Sat vremena nakon što je završila paljba, u jednoj od hotelskih soba detonirao se posljednji bombaš samoubojica koji se tamo pritajio.

Na sreću, svi su gosti već bili vani pa u toj posljednjoj eksploziji nitko, osim bombaša, nije stradao.

Na poprištu luksuznog hotela ostalo je 19 mrtvih, 11 civila i 8 napadača, a sve je iz svoga stana u Kabulu promatrao i Hrvat T. D.

– Inter Continental je oko jedan kilometar udaljen od moga stana, a kada je počela pucnjava, bilo je jasno da će to biti žestoka borba – kazao je.

Komentara 27

OB
-obrisani-
23:11 28.06.2011.

Za cije babe dusu zapadnjaci ginu u tim zemljama. Pustite ih njima samima, njihovim obicajima, vjeri i zakonu. Nek zive kako misle da je za njih najbolje. Sretni oni, sretan alah

TO
Toni50
23:32 28.06.2011.

Talibanski glasnogovornik Zabiullah Mujahid potvrdio je za dvije iskrene demokratske novinske agencije da oni stoje iza tog napada na svoj hotel.,,, Ili strani ? Kako izgleda da je taj brzi iskreni intrviju dao ili u Londonu ili u Vašingtonu ne navodoi se točno gdje. Potom je otišao iz Vašington posta doma na spavanje u svoj hotel...

OB
-obrisani-
23:04 28.06.2011.

Ha ... jesu to oni što pregovaraju sa USA?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije