Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trijumf krajnje ljevice u Štajerskoj

Pobjeda komunista iznenadila Graz i Kurza, slave u Venezueli

Twitter
28.09.2021.
u 16:02

Šefica komunista pomagala je siromašnima te su je nagradili neočekivanom pobjedom

Austrijski mediji jučer su se najviše bavili odličnim izbornim rezultatima komunista i čelnicom te stranke 59-godišnjom Elke Kahr. Komunisti su prvi put u izbornoj povijesti Graza, glavnog grada austrijske pokrajine Štajerske, s osvojenih 29% glasova postali najjača politička snaga u ovom austrijskom gradu, drugom po veličini.

‘Staljingrad, Lenjingrad’

Domaći mediji jučer su bili prepuni članaka o slavlju pripadnika Komunističke stranke Austrije (KPÖ) u Grazu i slika nasmiješene Elke Kahr.

“KPÖ-ovo slavlje s divovskom tortom, borbenom pjesmom i pozdravima iz Venezuele”, naslov je u dnevnom listu Heute koji piše da je ne samo izvjesno nego i posve jasno da će nova gradonačelnica Graza biti upravo Kahr. S ostalim članovima stranke ona je uz borbene pjesme i nazdravljanje proslavila jučerašnju pobjedu.

“Od Staljingrada preko Lenjingrada”, igra je riječi vezana uz izbornu pobjedu KPÖ-a, navodi Heute. U nastavku dodaje da je krajnji desničar Heinz Christian Strache pobjedničko slavlje komunista na društvenim mrežama nazvao “tužnom igrom”.

List piše da se Elke Kahr “osjeća mnogo bliže socijalističkoj Kubi nego Sovjetskom Savezu”. Dodaje da zato ne treba čuditi što komunistima u Graz jučer i danas stižu mnoge čestitke iz Južne Amerike.

“Pobjedi komunista veseli se i Komunistička partija Venezuele na Twitteru”, pišu iste novine. U Venezueli je na vlasti sporna vlada Nicolása Madura.

List “Österreich” pod naslovom „Šefica komunista donira veliki dio svoje plaće“ tvrdi kako je Elke Kahr zajedno s ostalim članovima Komunističke stranke u Grazu desetljećima “osluškivala bilo naroda” i zdušno mu pomagala. Ali ne samo ispraznim frazama i riječima, nego donirajući dio plaća za siromašne koji su zbog pomoći stranke mogli platiti nužni depozit za najam stanova ili za uzimanje kredita.

Uloženo im je sada vraćeno u obliku naklonosti biračkog tijela i glasova prikupljenih u glasačkim kutijama, piše list i izvještava da je Kahr već bila dvije godine u koaliciji s konzervativnim gradonačelnikom Siegfriedom Naglom (ÖVP), kojeg je jučer izbornom pobjedom skinula s vladajućeg trona.

ÖVP je stranka kancelara Sebastiana Kurza. List izvještava da je narodnjak Nagl svojoj koalicijskoj partnerici, dok su zajedno vladali, oduzeo sektor stanovanja i prebacio je u dio koji se brine o prometnom sektoru, misleći da će agilna 59-godišnjakinja posustati. Ali ona se nije dala smesti i otvorila je u sklopu središnjice KPÖ-a u Grazu savjetovalište za sve ljude kojima je potrebna pomoć.

List također predstavlja Elke Kahrte navodi da je završila večernju Trgovačku akademiju i bila zaposlena u Kontrolnoj banci. Ističe da je već 30-godina članica Komunističke stranke Austrije, na čije je čelo došla 1998. godine. Die Presse također piše o tome kako je Graz neočekivano postao komunistički. Ističe da bi Elke Kahr s KPÖ-om mogla biti prva žena koja će kao gradonačelnica i čelnica komunista ući u političku povijest Graza i Austrije.

Dnevni list Kleine Zeitung pod naslovom “Elke Kahr želi biti gradonačelnica, i to pet punih godina” izvještava o novoj političkoj liderici, koja će u studenome navršiti 60 godina, a koja svakako želi dati svoj obol Grazu i njegovim stanovnicima. Ali ne, kako se navodi, demonstriranjem političke moći, nego “društvenim angažmanom, radinošću i skromnošću”.

Koalicija ljevice

Prema privremenom izbornom rezultatu na prvom je mjestu Komunistička stranka Austrije s 29 posto glasova , drugi su narodnjaci (ÖVP) s 26 posto glasova, a treći su Zeleni s osvojenih 17 posto glasova birača. Krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ) je četvrta s 11 posto glasova, a s njima su gotovo izjednačeni socijaldemokrati (SPÖ) s 10 posto.

Kako je Kahr rekla novinarima, komunistima je zamislivo koaliranje sa strankama lijevog centra, strankom Zelenih i socijaldemokratima, ali još nije otkrila s kime će sastaviti vladu. Zbog svega iznesenog i debakla „narodnjaka“ (ÖVP) u Grazu, gradonačelnik Nagl najavio je ostavku. U svakom slučaju uspon i pobjeda komunista u Grazu senzacija je europskog dometa. 

Ključne riječi

Komentara 20

DU
Deleted user
16:12 28.09.2021.

Komunisti? Znači, sad slijedi nacionalizacija i ukidanje privatnog vlasništva? Ako ne, kakvi su to onda komunisti?

VL
????
16:34 28.09.2021.

Znači uskoro ne bumo više mi išli u shopping u Graz nego buju Štajerci u shopping u Varaždin i Krapinu.

ST
stefj
16:18 28.09.2021.

Eh, da su bili u komunizmu, ne bi se baš tako veselili...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije