Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije

Pobjeda Grabar Kitarović ne mora značiti povratak u devedesete

kolinda
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/17
12.01.2015.
u 11:15

D. Vodovnik: Rejting K. Grabar-Kitarović ovisit će o ovisnosti ili neovisnosti o starim oligarhijama

– Reakcija u Beogradu na pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović mogla bi biti takva da zaključe kako ona znači povratak u devedesete. No smatram da ne mora biti tako. S HDZ-om nema neizvjesnosti. Znamo kakva je to politika i ne očekujem dramatične pomake na lošije i to čak može biti dobra pozicija za Beograd – smatra srbijanski novinar Stojan Drčelić.

– Svi su igrači iz 90-ih opet na sceni. Pobijedi li HDZ na parlamentarnim izborima, imao bih više povjerenja u dogovore Vučić – Karamarko da će biti provedeni. SDP na leđima ima HDZ koji svaki ustupak karakterizira nacionalnom izdajom. Za Hrvatsku je plus i to što kao članica EU više ne mora koncipirati spektakularnu politiku prema Srbiji, već kad Bruxelles šamara Beograd, mora i Zagreb. A detalji u odnosima, granicama i ostalo pitanje su političke volje. I stoga je važno da spremnost za rješavanje iskažu političari koji su okupljali najradikalniji dio biračkog tijela – kaže Drčelić.

– K. Grabar-Kitarović najbolji je kandidat kojega je HDZ mogao iznjedriti, dovoljno ideološki umjerena da je privukla i neke koji su glasali za Kukuriku koaliciju, a sada su razočarani – kaže Dejan Vodovnik, dopisnik slovenskog Dela.

– U odnosu sa Slovenijom ne bi smjelo biti promjena. Njezini su tvrdi stavovi ne baš dobra najava za odnose sa Srbijom pa možda čak i s BiH. A rejting K. Grabar-Kitarović ovisit će o ovisnosti ili neovisnosti o starim oligarhijama, koje, kako se čuje, već čekaju red za sastanak na Pantovčaku – objašnjava Vodovnik.

Pobijedila je žena, najveća je vijest u Njemačkoj, no uz tu zanimljivost upozorava se na važnije probleme.

– Tijesna pobjeda dokazuje da je društvo polarizirano i treba ga ujediniti – kaže njemački slobodni novinar Nils Neuberg koji radi za WDR i Deutsche Welle.

– Retorika u kampanji, kad su se izvlačili argumenti iz povijesti, u njemačkoj je politici nepoznata. No Hrvatska sada ima ozbiljnijih izazova, godine recesije prijete slomom – upozorava Neuberg.

Da su građani glasovali protiv, za novu osobu, smatra Giovanni Vale, talijanski novinar, dopisnik Il Piccola i Osservatorio Balcanija.

– Polovica birača ne podržava je i toga treba biti svjesna. Korektna i efikasna suradnja s Milanovićevom vladom mogla bi promijeniti mišljenje građana – kaže Vale.

Josipović je bio popularan, a platio je zbog nepopularnosti Vlade, misli pak Laetitia Moréni, francuska novinarka koja piše za Le Figaro i Le Courrier des Balkans.

– HDZ je dobio izbore zbog ekonomske krize i nedostatka rezultata SDP-ove koalicije. Kao i u većini država, tako i u Francuskoj, populistički odgovori se sankcioniraju – kaže Moréni i zaključuje: – Ovaj je rezultat poruka Zoranu Milanoviću.

>> Kolinda Grabar Kitarović prva hrvatska predsjednica!

Komentara 34

MI
Mirnadob
11:47 12.01.2015.

Neznam zasti se netko boji devedesetih? nije ni prosla devedeseta trebala bit da su Hrvatski pravoslavci postivali svoju domovinu,jer gdje si rodjen,tu ti je dom. Sta mislite,kad bi se pobunile sve manjina koje zive u Njemackoj,i trazile svoja manjinska prava? uz pomoc pokliticara te zemlje,pa gdje bi Njemacka zavrsila? U ratu,kao i HR devetesete,i kome na korist???

KU
kublajkhan
11:49 12.01.2015.

Glavno da smo se riješili jugofašista i njegove retorike mržnje prema svemu hrvatskome! Neka pati koga smeta...

SE
sestrićna
12:19 12.01.2015.

sandra je spremna za jl...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije