Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Pobačaje ne radi 75 posto ginekologa, vratite babicu

Medicinsko osoblje ima pravo na priziv savjesti. Koliko mi je poznato, takva prava imaju medicinari u svim zemljama EU, kaže Čorušić
05. kolovoza 2013. u 20:00 0 komentara 283 prikaza
'13.09.2012., Zagreb - Doktor Ante Corusic. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
Foto: 'Jurica Galoic/PIXSELL'

Slučaj kninske primalje koja je dobila otkaz jer zbog prava na priziv savjesti nije htjela sudjelovati u obavljanju pobačaja, uzburkao je javnost, a posebno onu medicinsku. Imaju li liječnici, odnosno ginekolozi pravo odbiti raditi pobačaje?

Ne radi pobačaje od 1994.

– Medicinsko osoblje ima pravo na priziv savjesti. Koliko mi je poznato, takva prava imaju medicinari u svim zemljama EU. Ne vidim razloga zašto se poziv na priziv savjesti u nekim medicinskim postupcima ne može primijeniti i u Hrvatskoj – komentirao je poznati hrvatski ginekolog dr. Ante Čorušić slučaj Jage Stojak.

– Primalji Jagi Stojak otkaz ugovora o radu dan je isključivo zbog diskriminacijskih pobuda prema ljudima koji imaju drukčije stavove i moralna opredjeljenja različita od aktualne vlasti, u ovom slučaju stečajne upraviteljice kninske bolnice – smatra Čorušić i dodaje kako on misli da u Hrvatskoj dosad nije zabilježen nijedan takav slučaj, jer \"dati nekome otkaz samo zbog toga što odbija raditi ili asistirati pri pobačaju, nije primjereno i u suprotnosti je s pozitivnim zakonima koji su u Hrvatskoj važeći.\" Dr. Čorušić je u svojoj ginekološkoj praksi pobačaje prestao raditi 1994. godine, odnosno kada je u Hrvatskoj uveden priziv savjesti.

– Tada je otvorena mogućnost da u medicinskoj praksi ne radite postupke koji su u suprotnosti s vašim etičkim ili svjetonazorskim stavovima. Pripadam \"Pro life\" filozofiji koja uključuje brigu za život od samog početka, a to je začeće – kazao je dr. Čorušić i dodao kako u svojoj matičnoj instituciji, Kliničkom bolničkom centru Zagreb, nikada nije imao problema zbog stava o namjernom prekidu trudnoće, odnosno pobačaju.

Protiv apsolutne zabrane

– Jednostavno sam kazao da to ne želim raditi. Većina mojih kolega u bolnici u Petrovoj ne radi namjerne prekide trudnoće, dio kolega radi i sustav uredno funkcionira jer je u Hrvatskoj pobačaj dopušten. Nemam točne podatke, ali iskustveno u mojoj klinici oko 75 posto kolega odbija raditi pobačaje – kaže Čorušić.

– Nisam pobornik apsolutne zabrane pobačaja iz jednostavnog razloga što apsolutne zabrane nikada nisu donijele dobro. Ali jesam za restriktivniji odnos prema pobačaju, posebno u obiteljima koje već imaju djecu. Zagovaram poljski model zakonodavstva koji je vrlo dobro riješio pravo na pobačaj – kaže on. Na pitanje kako riješiti slučaj primalje Stojak, on kaže da je to – vrlo lako.

– Preporučujem Ministru zdravlja dr. Ostojiću, ako je razlog otkaza samo priziv savjesti, da poništi odluku stečajne upraviteljice kninske bolnice – kaže Čorušić.

>> Skandal u Kninu! Babici otkaz jer nije htjela asistirati pri pobačaju

Mons. Mate Uzinić
MONS. UZINIĆ NA FACEBOOKU
'Žao mi je ako sam razočarao neke vjernike'
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.