Po novom kodeksu otkupa više od 80 posto pšenice loše je kakvoće i za stoku
Pekari danas nude vrhunske proizvode i proizvodnja pšenice to mora pratiti. Rast uvoza brašna nikome ne odgovara, kaže N. Barišić
Komentari 5
kakve gluposti! Da sade GMO pšenicu???? Da smi imalo pametni pokrenuli bi izlazak iz EU!
Osim malo drugačije agrotehnike, osnovna pretpostavka za povećanje proteina je sortiment koji to omogućuje, a toga nema kod domaćih sjemenara. Domaćim selekcionarima ta karakteristika nikad nije bila primarna naprosto što naše tržište (mlinari) nisu to nikad ni zahtjevali. Vremena see mijenjaju, no problem je što selekcionari mudro šute i guraju glavu u pijesak te svu krivicu svaljuju prema onome tko je ponajmanje kriv - seljacima.
Kako se sada "kvaliteta" usporeduje s uvoznim "smecem"?
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
Jadni mi. Svijet tisućama godina živi u zabludi jedući proizvode od pšenice loše kakvoće, koja ima manje od 14% bjelančevina i previše glutena. Čudim se kako je uopće opstao i ovoliko se namnožio. Tako je isto i sa šumskim plodovima, gljive do prije par godina nisu znale da su da su ugrožene i da im prijeti istrebljenje. Neka naši znanstvenici selekcioniraju pšenice sa više od 14% bjelančevina, poljoprivrednici će ih sigurno proizvesti. Samo me zanima kada ta naša "stočna pšenica" dođe do izvozne luke kako se deklarira i po kojoj se cijeni prodaje.