Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Po nalogu načelnika vatrogasci 'blokirali' glavni ventil vodovoda

U izvorištima je manje vode, a sustav je takav da ne omogućuje selektivnu vodoopskrbu po naseljima, kažu u 'Papuku'
30. lipnja 2012. u 08:54 3 komentara 19 prikaza
voda
Foto: Dragutin Šantoši

ORAHOVICA – Od kako su 16. lipnja ove godine  stanovnici Općine Zdenci prvi put ostali bez vode žedni građani traže od općinske vlasti, a načelnik Mato Barukčić od uprave komunalnog poduzeća 'Papuk' Orahovica, bolju i pravedniju podjelu pitke vode. Gotovo isto stanje s nestašicom vode događa se i na području Općine Čačinci iz koje je općinski načelnik Mirko Mališ rješavanje nastalog problema zatražio od Ministarstva poljoprivrede i Državne inspekcije. Na području ovih općina gotovo svakodnevne probleme u opskrbi vodom ima više od 7.000 građana. Kako svi dosadašnji pokušaji nisu urodili plodom jutros su, po nalogu općinskih načelnika Barukčića i Mališa, vatrogasci s tri vozila 'blokirali' glavni vodovodni ventil na vodoopskrbnom sustavu u mjestu Duga Međa. – Na akciju smo prisiljeni jer po riječima direktora 'Papuka' nema problema u snabdijevanju te ni potrebe za redukcijama.  Apsurdno je da u Orahovici imaju dovoljno vode za rad autopraonica, a mi u Zdencima nemamo vodu u zdravstvenoj ambulanti niti za piće. U 'blokadi' ostajemo sve dok župan Tomislav Tolušić ne odluči o pravednijoj podjeli vode iz gradskog orahovačkog vodovoda, kaže načelnik Barukčić.  I načelnik Mališ potvrđuje da općinska vlast nema drugog izbora jer ne vjeruju da se voda iz zdenaca ne može podijeliti pravednije na način da na distributivnom području svaki stanovnik dobije  vodu barem za piće, ako već nema za neke druge potrebe.  U 'Papuku' pak tvrde da je problem nastao zbog suše, smanjene izdašnosti izvorišta, te zbog loše izgrađenog vodoopskrbnog sustava koji nije građen na način da se naselja vodom mogu opskrbljivati selektivno. Mjesto nesvakidašnjeg prosvjeda osiguravaju policijske snage i za sada prosvjed protječe bez ikakvog izgreda.

 

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
 • james49:

  Koliko me služi pamčenje, mi volimo za sebe kazati kako je naše najveće bogatstvo PITKA VODA! A već sad imamo probleme sa pitkom vodom. Što će biti za 10-20 godina?

 • rudimir bombardirovic:

  Hrvatska jest bogata pitkom vodom, a tako i navedeno podrućje. N

 • Avatar Čitatelj300
  Čitatelj300:

  Tipična Hrvatska priča - svatko gleda sam sebe i svoju korist, to je dovelo ovu državu tu gdje je a može se vidjeti i na najbanalnijim primjerima poput raspodjele vode.